Kandidat BiH za nagradu Oskar je film ''Sin''

Autor:

Kandidat iz BiH za nagradu Oskar Američke akademije (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) je film "Sin" rediteljke Ines Tanović.

0
A- A A+
Sin - trailer Foto: YouTube/Fabrika Sin - trailer

Udruženje filmskih radnika BiH, kao sertifikovana strukovna organizacija za BiH, organizovala je izbor, te je komisija u čijem su se sastavu našli reditelj Srđan Vuletić, scenaristkinja Elma Tataragić, scenaristkinja Tina Šmalcelj, producent Zoran Galić, kostimografkinja Lejla Hodžić, scenaristkinja Asja Krsmanović, rediteljka Aida Begić, montažer Predrag Solomun, direktor fotografije Mustafa Mustafić i reditelj Elmir Jukić, glasanjem odlučila o bh. kandidatu, objavio je Klix.

Ovogodišnji bh. kandidat film "Sin" svjetsku premijeru imao je na 25. Sarajevo Film Festivalu.

Film "Sin" je priča o Armanu (18) koji je usvojen dok je još bio beba. Nedugo zatim, porodica je dobila biološkog sina. Dok se Arman bori protiv demona svoje prošlosti, u isto vrijeme pokušava zaštiti svog mlađeg brata Dadu (14) od svih izazova današnjeg Sarajeva: droge, oružja, odlaska na ratište na Bliskom Istoku.

Ova drama prati porodicu koja je slomljena unutrašnjom napetošću dok se bore da prežive u Bosni. Uloge u filmu ostvarili su Dino Bajrović, Snežana Bogdanović, Uliks Fehmiu, Lidija Kordić, Jasna Ornela Beri i Emir Hadžihafizbegović.

Izvor: YouTube/Fabrika

Film je nastao u produkciji kuće Dokument iz Sarajeva kao koprodukcija BiH, Hrvatske, Rumunije i Slovenije. Rediteljka i scenaristkinja filma je Ines Tanović, montažu potpisuje Redžinald Šimek, direktor fotografije je Mitja Ličen, a producent Alem Babić.

Udruženje filmskih radnika BiH već 19 godina kandiduje film Američkoj akademiji u kategoriji za Najbolji strani igrani film. Na osnovu kandidature Udruženja filmskih radnika, 2001. godine je nominovan film "Ničija zemlja" Danisa Tanovića, koji je u martu 2002. godine nagrađen prestižnom nagradom Oskar za najbolji strani film.

Podsjećamo da su mogućnost prijave, prema pravilima Američke akademije, imali producenti s bh. dugometražnim filmovima koji su distribuisani u periodu od 1. oktobra 2018. do 1. oktobra 2019. godine u kinima BiH najmanje sedam dana zaredom, koji imaju DCP ili 35-milimetarske kopije filmova, te čija je autorska ekipa većinski iz BiH.

Nagradu Oskar dodjeljuje američka Akademija filmskih umjetnosti i nauke AMPAS, a jedna je od najznačajnijih nagrada u svijetu filmske umjetnosti, dok je sama ceremonija dodjele jedan je od najgledanijih televizijskih programa tokom godine u SAD-u, a i u svijetu.

Ostale vijesti