C -130 sletio u Tuzlu, počela Srebrna strijela

Autor:

Američki vojni avion "C-130 herkules" sletio je danas na Međunarodni aerodrom u Tuzli, čime je praktično počeo dio vojne vježbe Srebrna strijela (Silver Arrow).

2
A- A A+
vojska, Oružane snage BiH Foto: Fena/MOBiH

Tokom naredna četiri dana u vježbi će učestvovati pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Nacionalne garde Merilend i američkih vazdušnih snaga u Evropi (USAFE) u koordinaciji sa Međunarodnim aerodromom Tuzla.

Na vježbi će se po prvi put uvježbavati taktički kontrolori za navođenje vazduhoplova (Joint Terminal Air Controlers - JTAC) u sastavu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Pripadnici logistike OS BiH će uvježbavati procedure utovara i istovara iz aviona "C-130", što će doprinijeti unapređenju sposobnosti OS BiH, prenio je sarajevski portal Klix.

Pripadnici OS BiH tokom učešća u mirovnim operacijama, navodi se, često koriste materijalno-tehnička sredstva i opremu od partnerskih zemalja zbog čega je veoma bitno da budu obučeni za njihovu upotrebu.

Srednji transportni avion "C-130 herkules" koriste oružane snage 60 zemalja iz cijelog svijeta.

"Obuka doprinosi održanju i unapređenju partnerskih kapaciteta i postizanju interoperabilnosti sa Oružanim snagama SAD-a, što za cilj ima poboljšanje regionalne bezbjednosti", rekao je povodom vježbe brigadir Emir Kliko, komandant 5. pješadijske brigade OS BiH, koja je glavni domaćin vježbe.

U okviru vježbe u četvrtak, 12. setembra od 09:00 do 11:00 sati na lokaciji kasarne i aerodroma Dubrave biće organizovan Dan otvorenih vrata.

U posjetu dolaze učenici osnovnih i srednjih škola sa područja tuzlanske regije.

Tim povodom biće prezentovan jedan dio naoružanja i opreme sa kojom raspolažu OS BiH, te prikaz operativnih sposobnosti OS BiH.

Ostale vijesti