Objavljene poruke Jovana Pavla Drugog Tuđmanu

Autor:

Papa Jovan Pavle II pozivao je nekadašnjeg hrvatskog predsednika Franju Tuđmana da se pozabavi pomirenjem sa "braćom Srbima i braćom muslimanima", otkrio hrvatski novinar i teolog Drago Pilsel.

1
A- A A+
Jovan Pavle II Foto: YOUTUBE/SCREENSHOT/ CHRISTOPHER STEFANICK

  Hrvatski novinar i teolog Drago Pilsel, objavio je delove obraćanja i poruka koje je nekadašnji papa Jovan Pavle Drugi uputio prvom hrvatskom predsedniku Franji Tuđmanu i Katoličkoj crkvi, među kojima je ukazivanje na potrebu da se odmah pozabave hitnim zadatkom pomirenja sa "braćom Srbima i s braćom muslimanima".

Pilsel tvrdi da je papa to rekao odmah po sletanju na zarebački aerodrom, 10. septembra 1994. i dodao da treba povesti ekumenski dijalog i sa svim ostalim hrišćanskim crkvama.

U tekstu pod naslovom "Kako je Jovan Pavle Drugi Hrvate učio da vole i poštuju Srbe", Pilsel za tog papu kaže da je bio antimilitaristički, to jest, kako kaže, u potpunosti mirotvorno nastrojen, da je Hrvatsku nekoliko puta smestio na Balkan i da je upozorio na opasnost od nacionalističkih preterivanja.

Papa, navodi Pilsel,, nijednom nije koristio "klerofašističku sintagmu 'Crkva u Hrvata'" i naložio je Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj da se "pozabavi hitnim zadatkom pomirenja s braćom Srbima i s braćom muslimanima i, shodno tome, ekumenskim dijalogom sa svim ostalim hršćanskim crkvama".

Pilsel navodi da je papa po dolasku u Hrvatsku rekao da je "nužno promovisati kulturu mira, nadahnutu osećajima tolerancije i univerzalne solidarnosti".

"Ta kultura ne odbacuje zdravi patriotizam, ali ga drži daleko od nacionalističkih preterivanja i isključivosti. Ta je kultura sposobna da obrazuje velike i plemenite duhove koji su svesni da se rane proizvedene mržnjom ne leče zlopamćenjem, nego upravo terapijom strpljivosti i balsamom praštanja: oproštenja koje treba tražiti i pružati poniznim i plemenitom velikodušjem", rekao je Jovan Pavle Drugi prilikom posete Hrvatskoj.

Ostale vijesti