Zvanična nota Hrvatske upućena Srbiji

Autor:

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova izrazilo je danas zvaničan protest zbog pokušaja "nenajavljenog i nezakonitog" ulaska pripadnika Vojske Srbije u Hrvatsku. Ambasadorka Srbije odbila da primi notu.

0
A- A A+
Hrvatska Foto: MONDO, JELICA DOJČINOVIĆ

  Minstarstvo je taj događaj nazvalo provokacijom sa ciljem izazivanja incidenta.

Kako se navodi, u Ministarstvo je danas pozvana ambasadorka Srbije u Zagrebu, Mira Nikolić, da bi se srpskoj strani izrazio protest zbog pokušaja ulaska u ranim jutarnjim satima 7. septembra, što je sprečeno na graničnom prelazu Bajakovo.

"Na sastanku je hrvatska strana osudila pokušaj ulaska pripadnika Vojske Republike Srbije u Republiku Hrvatsku bez znanja i saglasnosti hrvatskih vlasti, te bez poštovanja propisanog postupka najave", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je ambasadorka Srbije odbila da primi protestnu notu, a da je Ministarstvo izrazilo protest, navedeni događaj ocenilo provokacijom sa ciljem izazivanja incidenta i najoštrije osudilo činjenicu što su u organizaciju događaja bile uključene zvanične institucije Srbije.

Hrvatska strana je istakla da ovaj pokušaj provokacije, kao i reakcije srpskog političkog vođstva koje su usledile, smatra nastavkom neprimerenog postupanja i već duže vreme prisutnog obrasca javnoga govora u Srbiji usmerenog protiv Hrvatske, susedne države i članice NATO-a i Evropske unije.

"Ovo je još jedna potvrda kako Srbija nije spremna da se suoči s vlastitom prošlošću i odgovornošću za ratove 1990-ih godina", zaključuje se u saopštenju.

Delegacija Vojske Srbije sprečena je da uđe u Hrvatsku povodom obeležavanja Dana jasenovačkih novomučenika.Na granici, na prelazu Batrovci - Bajakovo, delegacija je zaustavljena, zadržana i pretresena iako je poseta bila najvljena.

U prtljagu su bile službene uniforme, što je, istuču u Ministarstvu odbrane, potpuno dozvoljeno i u skladu sa pravilima službe, a hrvatski carinici su delegaciji rekli da ne mogu da ih nose.

Članovi delegacije VS su bili spremni da ostave uniforme i produže put u civilu, ako je to jedini razlog za zadržavanje, ali su im carinici saopštili da to nije razlog i da "oni danas neće ući u Hrvatsku".

Tagovi:

Ostale vijesti