Štitio Indijance u Amazoniji, pa platio glavom

Autor:

Policija u Brazilu istražuje ubistvo aktiviste koji je štitio domoroce u prašumama Amazonije od poljoprivrednika i drvoseča koji pokušavaju da zauzmu zemlju. Ubijen pred porodicom.

0
A- A A+
indijanci Foto: TANJUG/AP PHOTO/MARTIN MEJIA

Aktivista Maksijel Pereira dos Santos upucan je sa dva hica u glavu dok je vozio motor u gradu Tabatinga blizu granice Brazila sa Kolumbijom i Peruom.

Ubijenje svirepo pred pred članovima svoje porodice, kažu iz policije.

Ovo ubistvo dogodilo se u trenutku dok međunarodna javnost izkazuje negodovanje zbog stope uništavanja amazonske prašume u Brazilu, gde je od januara do avgusta zabeleženo najmanje 80.000 požara, što je gotovo više nego duplo u odnosu na isti period prošle godine.

Santos je ubijen iz osvete a zbog svog angažovanja u rezervatu Vale do Žavari, gde je godinama pomagao u sprečavanju da lovci, poljoprivrednici i drvoseče ilegalno uđu u to područje.

Inače, taj rezervat je poznat kao dom najvećeg broja netaknutih autohtonih domorodačkih plemena.

Brazilski aktivisti za zaštitu zemlje i životne sredine često su meta predstavnika rudne i drvne industrije, u kojims je samo u 2017. godini ubijeno 57 aktivista, od ukupno 201 u celom svetu.

Od kada je predsednik Žair Bolsonaro preuzeo tu dužnost 1. januara, smanjen je budžet Agencije za zaštitu prašume za 25 odsto, dok je budžet agencije za zaštitu od požara smanjen za 23 odsto.

U istom periodu smanjio se broj kazni za osobe koje su ugrožavale životnu sredinu za 29 odsto.

Ostale vijesti