• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Diplomatski pasoši za zlatne srpske odbojkašice

Autor mondo.rs

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić uručio je danas srpskim odbojkašicama, evropskim prvakinjama, diplomatske pasoše Srbije.

One vladaju Evropom o svijetom i država Srbija im se odužuje! 



Nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas organizovao prijem za odbojkašice Srbije, koje su na Evropskom prvenstvu u Turskoj, odbranile titulu prvaka Evrope, prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uručio im je danas diplomatske pasoše.


Dačić je istakao da je ovaj čin prilika da se država i na ovaj, više nego simboličan, način oduži sportistima koji godinama donose medalje Srbiji.

"Nije diplomatski pasoš preduslov da naši trofejni sportisti budu ambasadori naše zemlje, oni su već svojim rezultatima i ponašanjem to dokazali", rekao je on.

Odbojkašice Srbije zahvalile su Dačiću na ovom lijepom gestu države i izrazile nadu da će država i dalje podržavati sportiste, budući da je ovim činom država pokazala stepen vrednovanja njihovih dostignuća i načina na koji predstavljaju zemlju u svijetu.

"Ovo je, zaista, lijep gest države i polaskana sam što sam dobila diplomatski pasoš. Želim da izrazim veliku zahvalnost ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću, a mi ćemo se potruditi da opravdamo ulogu ambasadora naše države i da budemo najbolje i najvrijednije", rekla je Maja Ognjenović, kapiten tima, u ime svih odbojkašica koje su dobile diplomatske pasoše.

ŠTA ZNAČI DIPLOMATSKI PASOŠ I KO MOŽE DA GA IMA?


Diplomatski pasoš trebalo bi da služi za lakše obavljanje državnog posla u inostranstvu. Svaka zemlja određuje uslove prema kojima izdaje diplomatske pasoše, na osnovu međunarodnog pravnog okvira. U Srbiji je izdavanje diplomatskih pasoša regulisano Uredbom Vlade Srbije.

POVEZANE VIJESTI

Pored diplomatskog personala ministarstva spoljnih poslova, odnosno osoba sa statusom od atašea i sekretara do savjetnika i ambasadora, diplomatski pasoš posjeduju Predsjednik Republike, predsjednik vlade, ministri u vladi, predsjednik skupštine i predsjednici najviših pravosudnih tijela Republike Srbije, najviši organi bezbjednosnih i obavještajnih službi, guverner Narodne banke, načelnik Generalaštaba Vojske Srbije, kao i druge osobe kojima se diplomatski status daje diskrecionim pravom u cilju vršenja poslova od interesa za Republiku Srbiju u inostranstvu.

Osim državnih državnih funkcionera i diplomatskih službenika, odlukom ministra ovaj pasoš mogu da dobiju i drugi "zaslužni" građani.

Diplomatski pasoš, koji važi pet godina, omogućava brzi prelazak državne granice i putovanje bez viza u mnogo zemalja.

Diplomatske pasoše dobijaju već godinama poglavari vjerskih zajednica, pa ga tako posjeduje i patrijarh, ali i pojedine vladike.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC