Zeman: Volim Srbe i Srbiju, ne volim Kosovo

Autor:

Predsednik Češke Miloš Zeman i delegacija privrednika stigli su danas u zvaničnu posetu Beogradu, gde im je domaćin predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Odmah po izlasku iz aviona rekao šta misli o samoproglašenom Kosovu.

1
A- A A+
zeman, vučić Foto: Predsedništvo Srbije/Foto Tanjug

Po sletanju u Beograd Zeman je odmah na aerodromu izjavio na engleskom jeziku:

"Ja volim Srbiju i volim srpski narod, a ne volim (samoproglašeno) Kosovo".

Zeman predvodi delagaciju Češke, koja će u Srbiji boraviti do 12. septembra.

Predsednik Vučić je uvažnog kolegu prethodno dočekao na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla".

"Odnosi između Srbije i Češke su danas na najvišem nivou", naveo je predsednik Vučić na svom Instagram profilu "Budućnostsrbijeav".

Predsednici Vučić i Zeman položili su vence na Spomenik braniocima Beograda 1914-1918. na Novom groblju.

Planom posete, predviđeno je da u sredu, posle ceremonije svečanog dočeka ispred Palate Srbija, predsednici Vučić i Zeman održe lični sastanak.

Nakon toga uslediće plenarni sastanak delegacija Srbije i Češke koje će predvoditi Vučić i Zeman.

Za sredu je najavljeno i potpisivanje bilateralnih sporazuma, posle čega će uslediti izjave za medije predsednika Srbije i Češke.

Kako je najavljeno, u sredu će biti otvoren Srpsko-češki poslovni forum, na kome će pored dvojice predsednika učestvovati predsednici privrednih komora Marko Čadež i Vladimir Dlouhi.

Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je uoči posete Srbiji sledeće sedmice da ne bi isključio mogućnost da jednog dana Češka povuče odluku o priznanju Kosova kao nezavisne države, dodavši ipak da će to biti "malo teško sprovesti".

U intervjuu za češki portal Parlamentni listy, Zeman je dodao da se slaže sa ministrom odbrane Češke Lubomirom Metnarom da je priznanje Kosova "diplomatska greška", naglasivši ulogu takozvane Oslobodilačke vojske Kosova i bivšeg premijera privremenih institucija samouprave u Prištini Ramuša Haradinaja.

Tagovi:

Ostale vijesti