Dramatično u Zenici: Pozlilo još jednom rudaru

Autor:

Rudari zeničkog rudnika koji su jutros sišli u prvu smjenu još uvijek se nalaze stotinama metara ispod zemlje, a dvojici od njih u večernjim satima je pozlilo zbog čega je intervenisala Hitna pomoć.

0
A- A A+

hitna pomoć, hitna pomoc, ambilanta, ambulance, nesreća, hitna, Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

U jami Stranjani večeras je pozlilo još jednom rudaru. Riječ je o rudaru Mirnesu Čajlakoviću kojeg su ljekari hitne pomoći izvukli iz kruga pogona u posljednji čas, javljaju sarajevski mediji.

Ranije je objavljeno da je pozlilo rudaru Stare jame Rudnika mrkog uglja "Zenica" koji je prevezen u Kantonalnu bolnicu.Mediji prenose da se rudari žale na iznemoglost i slabost.

Prva i druga smjena pogona Stara jama i Stranjani sišli su u jame i odbijaju da izađu, a poručili su da štrajkuju glađu.

Rudarima se pridružuje i treća smjena, koja će, takođe, sići u jamu, ali odbijaju da rade i štrajkovaće zajedno sa ostale dvije smjene.

Štrajk je uslijedio nakon što je blokiran račun Rudnika mrkog uglja "Zenica", zbog čega rudarima nisu isplaćene plate i topli obroci.

Nakon što danas u Sarajevu nije postignut dogovor sa predstavnicima Vlade Federacije BiH i "Elektroprivrede BiH", u štrajk glađu stupili su i rudari iz jame "Sretno" u rudniku Breza.

Ispred zgrade federalne Vlade u Sarajevu danas je protestovalo nekoliko stotina članova Sindikata rudara iz sedam rudnika.

Sindikat ima pet zahtjeva: deblokadu računa, pronalaženje krivca za postojeće stanje u rudnicima, reorganizaciju, poboljšanje uslova rada i cijene uglja.

Ostale vijesti