• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Derbi "ranjenih": Srbija - SAD, za podizanje glave

Autor mondo.rs

I jedni i drugi bili su "viđeni" na podijumu, ali će svoj rasplet Mundobasketa započeti daleko od glavnog grada Kine i završnice Svjetskog prvenstva.

 Srbija-SAD-najava-Mundobasket-2019-borba-za-peto-mjesto Izvor: MN PRESS

/Od izvještača MONDA sa Svjetskog prvenstva u Kini/

Od kada je Aleksandar Saša Đorđević vratio Srbiju na svjetski, olimpijski i evropski podijum, dueli sa reprezentacijom SAD bili su nagrada i za "orlove" i za navijače.

Rasterećeni, naši igrači ulazili su u te utakmice kao "šampioni ostatka svijeta", koji su u Madridu i Riju izborili šansu da se sa obezbijeđenom medaljom izmjere u finalima protiv ekipe sa drugog nivoa košarke.

Nadali smo se istom duelu i ove godine u Kini, maštali da će se Srbija opet naći na parketu sa braniocem titule i da će kao u Indijanapolisu 2002. uspjeti da mu zada snažan udarac. Svaki od brojnih otkaza u ekipi SAD dočekivan je kao "plus" za naš tim, uz sve življu nadu da su Amerikanci ove godine zaista pobjedivi.

I jesu pobjedivi, ali je nažalost pobjediva bila i Srbija.

Poslije poraza u četvrtfinalima, dva favorita za osvajanje titule igraće u četvrtak od 13 časova međusobni duel u Kini, ali 2.000 kilometara daleko od Pekinga i završnice Mundobasketa. Sastaće se u Donguanu, u razigravanju za plasman od petog do osmog mjesta, koje nažalost neće imati rezultatski značaj ni za jednu stranu.

Uprkos neuspjehu i prvom porazu na velikom turniru posle 13 godina, Amerikanci ne moraju da brinu o svom mjestu u Tokiju 2020, dok će Srbija i u ovom olimpijskom ciklusu morati u kvalifikacije, zakazane za sljedeće ljeto.

Zbog tog uloga, iz ugla navijača Srbije bilo je čudno navijati za SAD u srijedu protiv Francuza. Isto tako, teško je izbaciti gorak ukus iz usta i na dan utakmice koja je po imenima učesnika tako velika, a zapravo ima simbolični značaj.

"To je još jedan meč u kojem će oba tima htjeti da pobijede. Nema šta mnogo da se priča o tome... To je naša sljedeća utakmica", rekao je Greg Popovič, legendarni NBA stručnjak i trener tima čije će iskustvo biti poučno za Amerikance.

"Pop" je u srijedu poslije poraza najavio da će ekipa za Olimpijske igre sigurno izgledati drugačije, ali mnogo ranije bilo je jasno da tim sastavljen od četvrtog ili petog ešalona NBA zvijezda ipak nije dovoljan za uspjeh na SP. Pa makar ga vodio i "motor" Jute, Donovan Mičel, uz dekoncentrisanog Kembu Vokera, novog plejmejkera Bostona.

Manje od 24 sata nakon poraza od Francuske, Popović neće moći da računa na jednog od najboljih defanzivaca Markusa Smarta, a vjerovatno neće rizikovati ni sa krilom Džejsonom Tejtumom, koji se povrijedio prošlog utorka u trileru protiv Turske i više nije nastupao na Mundobasketu.

"Orlovi" će tako u kompletnom sastavu pokušati da poprave utisak protiv takođe uzdrmanog rivala, čiji će "skalp" pomoći ekipi i naciji da loša kineska epizoda koliko-toliko postane manje bolna.

I u slučaju pobjede i poraza, obje ekipe će u petak otputovati u Peking, gdje će u subotu završiti takmičenje, epizodom kakvoj se nisu nadali - utakmicom protiv Češke ili Poljske.

Sa druge strane, u Đorđevićevom timu nema krupnijih zdravstvenih problema, a selektor je u srijedu u razgovoru sa novinarima najavio i da će Vasilije Micić sigurno ostati u ekipi i za ovaj meč.

Sastav reprezentacije SAD:

4. Derik Vajt, bek (San Antonio)

5. Donovan Mičel, plej (Juta)

6. Džo Haris, bek (Bruklin)

7. Markus Smart, bek (Boston)

8. Harison Barns, krilo (Sakramento)

9. Džejlen Braun, krilo (Boston)

10. Džejson Tejtum, bek (Boston)

11. Mejson Plamli, centar (Denver)

12. Majls Tarner, centar (Indijana)

13. Bruk Lopez, centar (Milvoki)

14. Kris Midlton, krilo (Milvoki)

15. Kemba Voker, plejmejker (Boston)

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Banja Luka

Đorđjević promašaj stoljeća kao košarkaš je bio top klasa al kao selektor veze sa životom truba

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC