• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Više novca za obnovljivu energiju na Balkanu

Autor SRNA

Evropska banka za obnovu i razvoj /EBRD/ planira da u narednih pet godina u značajnoj mjeri poveća finansijska sredstva za obimne projekte za gradnju vjetro i solarnih elektrana jer vidi snažan potencijal u tom sektoru,

 EBRD ulaganje u Balkan obnovljivi izvori Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

 "Vidimo snažan potencijal od solarnog i resursa vjetra u većem dijelu Balkana i mada je teško iznijeti pretpostavku iznosa finansijskih sredstava EBRD-a u narednih pet godina, sigurno možemo očekivati značajan rast količine sredstava za vjetro i solarne elektrane", rekla je danas regionalni direktor ove banke za Balkan Zuzana Hargitajeva za portal "SEE njuz".

Portal "SEE njuz" bavi se ekonomskim dešavanjima jugoistočne Evrope.

U decembru je EBRD uputio poziv državama Balkana da odmah krenu sa drastičnim smanjenjem proizvodnje i upotrebe uglja i da krenu sa investicijama u obnovljive izvore energije.

Portal podsjeća da se BiH, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Srbija umnogome oslanjaju na velike kapacitete uglja i zasnivaju 65 do 75 odsto svog neto prihoda na "prljavom gorivu". Poređenja radi, taj iznos u EU je oko deset odsto što znači da zemlje Balkana proizvode trostruko više ugljenika od ostatka Evrope.

Hargitajeva je podsjetila da EBRD upravlja i sa Programom regionalne energetske efikasnosti /REEP/ pokrenutim 2009. godine za obezbjeđenje tehničke podrške, političkog dijaloga, inicijativa i finansija za transformaciju i unapređenje energetske efikasnosti u regionu.

U decembru prošle godine EBRD je usvojio novu energetsku strategiju čime su bezuslovno okončane investicije u termoelektrane.

Prema podacima EBRD Balkan pati od visokog nivoa zagađenja uzrokovanog od zavisnosti od zastarjelih termoelektrana.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE