Golić: ''Struganje'' zemlje s piralenom, pa izvoz

Autor:

Zagađeno zemljište iz ''Incela'' biće iskopano i izvezeno u jedno od evropskih zemalja koje imaju postrojenja za spaljivanje takvog otpada.

0
A- A A+
Inspekcija incel piralen Foto: Mondo/Željko Svitlica

 Ministar za ekologiju, prostorono uređenje i građevinarstvo, Srebrenka Golić je podsjetila da je RS već dobila oko 300.000 dolara za rješavanje zagađenja u ''Incelu'', te da će prva faza biti „struganje“ i izvoz zagađenog zemljišta, a očekuje i pregovore sa Švedskom za još sredstava.

- Nije tu samo u pitanju piralen, nego i teški metali. Tri zemlje primaju taj „hemijski otpad“ koji se uništava isključivo spaljivanjem– naglasila je Golić i podsjetila da se radi o Istočnoj Njemačkoj, Italiji i Francuskoj.

Ona je danas govorila i o radu ekspertskog tima iz Holandije u vezi problema sa toksičnim uljem piralen koji je iscurio u banjalučkoj poslovnoj zoni “Incel”, te je istakla da se do kraja oktobra očekuje kompletan projekat.

-To su vrhunski stručnjaci, među najjačim za tu vrstu hemijskih otpada. Do kraja oktobra očekujemo kompletan projekat, šta trebamo raditi po fazama – dodala je ministarka Golić.

Golić je rekla i da su Vladi RS odobrena grant sredstva Njemačke razvojne banke (KfW) za projekte energetske efikasnosti, uglavnom za objekte iz oblasti obrazovanja i zdravstva.

- Vladi RS odobreno je 10 miliona evra bespovratnih grant sredstava. U nekom momentu sam posustala u tim razgovorima i mislila da neće biti ništa, ali prije nekoliko dana dobila sam obavijest da su nam odobrili – rekla je Golićeva

Proglašen Park prirode Una, protesti 27. septembra

Tagovi:

Ostale vijesti