Kaže "fudbal nije za rasizam", a brani rasiste!?

Autor:

Predsjednik Intera stao u odbranu navijača svog kluba.

Kaže "fudbal nije za rasizam", a brani rasiste!? Foto: GULIVER/GETTY IMAGES/CATHERINE IVILL

Predsjednik Intera Stiven Džang rekao je da navijači tog fudbalskog kluba nisu rasisti, iako su oni branili pristalice Kaljarija koje su na rasnoj osnovi vrijeđali napadača "plavo-crnih" Romelua Lukakua.

Lukaku je početkom mjeseca postigao pobjedonosni gol iz penala za Inter protiv Kaljarija, a protivnički navijači vrijeđali su ga oponašajući majmunske krike. Belgijski fudbaler je zatim pozvao svjetske fudbalske čelnike da pojačaju borbu protiv rasizma.

Navijači Intera poslali su poslije toga svom fudbaleru otvoreno pismo u kome su naveli da "Italijani nisu rasisti" i da su "majmunski krici neka vrsta poštovanja, a ne rasizam".

Džang je rekao da su principi protiv diskriminacije "ugrađeni u DNK kluba". On je naveo da ga klupska inkluzivna istorija navodi da vjeruje da navijači koji su napisali to pismo nisu namjeravali da vrijeđaju i dodao da "nisu imali lošu namjeru".

"Fudbal nije za nasilje, nije za rasizam", rekao je Džang i dodao da fudbal može biti sila koja edukuje ljude širom svijeta.

Ostale vijesti