• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Beču simpozijum o Branku Ćopiću

Autor Agencije

Poezija Branka Ćopića bila je tema dvodnevnog simpozijuma u Beču u organizaciji profesora Branka Tošovića i njegove koleginice Tijane Milenković, koji ovim projektom žele da doprinesu tome da se ljudi vrate ovom sjajnom književniku.

 U Beču simpozijum o Branku Ćopiću Izvor: Vedran Ševčuk/MONDO
Izvor: Vedran Ševčuk/MONDO

Profesorka srpskog jezika i književnosti, koja je predavala tri godine na Univerzitetu u Gracu, a sada se nalazi na doktorskim studijama u Beču, zajedno sa profesorom Tošovićem, koji je do penzionisanja predavao u Gracu, pokrenula je pre devet godina ovaj projekat.

“Na našu inicijativu pokrenuli smo projekat održavanja simpozijuma o Ćopiću i svake godine biramo drugi grad u kojem se održava. Pošto smo skoro saznali da je prva pesma Ćopića objavljena, štampana i prevedena u Gracu, došli smo na ideju da ove godine simpozijum bude u Austriji”, objasnila je Milenkovićeva.

Ovogodišnji simpozijum posvećen je poeziji Ćopića, a na njemu učestvuje 26 stručnjaka iz Austrije, Poljske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore.

Nakon svakog simpozijuma izdaje se zbornik sa radovima i izlaganjima učesnika, a štampu prošlogodišnjeg finansiralo je Predstavništvo RS u Austriji.

Milenkovićeva kaže da je mnogo toga veže za Ćopića i da je njoj najbolje njegovo delo “Ježeva kućica”.

“To je delo koje svi znamo napamet. Milozvučnost u toj pesmi je neverovatna. Svako dete je zna, koje je jednom čulo. Ona jeste naizgled naivna poema za decu, ali prenosi važnu životnu poruku o značaju doma i porekla. Samo jedno mesto na svetu se zove dom. Ta pesma veže posebno nas u inostranstvu. Mi iz nove generacije koji smo otišli iz zemlje volimo tu pesmu”, objasnila je Milenkovićeva.

Prema njenim rečima, ta pesma, koja je pre dve godine ponovo zaživela animiranim filmom, koji je učinio da je Ćopić postao popularan i van granica Srbije, bila je i jedan od pokretača za pokretanje projekta.

Kaže da je Ćopić bio zapostavljen dugo godina i da je od režimskog pisca postao disident.

“Njegova tragika smrti je velika zagonetka. Zašto se ubio, a bio je najpozitivniji i najkomičniji pisac sa jugoslovenskih prostora? Sva ta pitanja me vraćaju njemu da istražujem njegov rad i delo”, dodala je ona.

Ambsador Srbije u Austriji Nebojša Rodić, govoreći o srpskim velikanima i njihovim vezama sa Austrijom, naveo je i da se za neke ni ne zna da su imali neke veze sa Austrijom, kao što je Branislav Nušić, koji je studirao u Gracu.

Inače, Milenkovićeva i Tošović rade i na drugim projektima, te su pre 12 godina pokrenuli projekat “Andrić inicijativa” posvećen Ivi Andriću, o kojem će u oktobru u Moskvi organizovati simpozijum.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop