• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Moguć novi skok cijena: Uskoro skuplji hljeb?

Autor mondo.ba

Poljoprivrednici upozoravaju da bi moglo doći do rasta cijena osnovnih životnih namirnica.

 Moguć novi skok cijena: Uskoro skuplji hljeb? Izvor: mondo.ba/Ilustracija
Izvor: mondo.ba/Ilustracija

Poljoprivrednici u Republici Srpskoj upozoravaju nadležno ministarstvo da ne ukida podršku za proizvedenu pšenicu od pet feninga po kilogramu, jer bi to moglo imati nesagledive posljedice.

Tvrde da su ranije imali 200 maraka premije po hektaru i pet feninga podsticaja po kilogramu pšenice. Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, rekao je za "Dnevni avaz" da su u brojnim razgovorima s nadležnima insistirali da ti podsticaji budu isplaćeni za ovu godinu.

Ako Ministarstvo ne dodijeli podsticaje, poljoprivredniciupozoravaju da će doći do rasta cijena osnovnih životnih namirnica te da će vreća brašna od 25 kilograma poskupitii za marku do marku i po.

"Ovogodišnja cijena pšenice od oko 30 feninga za kilogram je niska, jer su proizvođači imali izuzetno visoke troškove, naročito kada je riječ o zaštiti klasa. Znatni troškovi zaštite doveli su do poskupljenja pšenice kao sirovine i cijena od oko 30 feninga po kilogramu nije adekvatna", rekao je Marinković.

S druge strane, Jozo Bojanić, vlasnik jednog od najvećih mlinova u BiH “Mlinpek-Žitara” iz Jajca, kazao je da još nema osnova za poskupljenje, jer sjetva još nije gotova.

"Naša cijena je oko 30 feninga, uvezena nas dođe oko 36 feninga i zavisi od kvaliteta. Ne vjerujem da će doći do poskupljenja, barem ne narednih mjesec dana", rekao je Bojanić.

Udruženja potrošača: Slijede nova poskupljenja

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

S10

U BiH se sve uvozi, domaća proizvodnja je zanemarljiva i nikako ne moze uticati na cene. Al neka se pričaju priče....a cene će ići gore

MONDO REPORTAŽE