• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO u Kini: Vidjeli smo Zabranjeni grad (FOTO)

Autor mondo.rs

Reporter MONDA posjetio je jednu od najvećih turističkih atrakcija u glavnom gradu Kine.

 MONDO u Kini: Videli smo Zabranjeni grad, gde milioni dolaze i ostaju! Izvor: MONDO/Mladen Šolak

/Od izveštača MONDA sa Svjetskog prvenstva u Kini/

Prije samo generaciju ili dvije, Kinezi su usred svoje prestonice i najznačajnijeg grada ignorisali ogromni prostor sa kojeg je vijekovima vođena njihova država.

"Zabranjeni grad", kompleks palata u centralnom dijelu Pekinga, bio je središte tamošnje države od 1420. i doba vladavine dinastije Ming, pa sve do 1912, kada je abdicirao posljednji kineski car Pu Ji, iz dinastije Ćing.

Nakon toga, prostor od čak 720.000 kvadratnih metara pretvoren je u muzej, vremenom pustošen i umalo zbrisan u vrijeme vladavine Mao Cedunga. On je od 1949. vladao u neposrednoj blizini ogromne carske palate (800 zgrada i 9.999 prostorija!), a na površini Zabranjenog grada razmišljao je da podigne ogromnu građevinu u sovjetskom stilu.

Ipak, u turbulentnom periodu kineske istorije palata je pošteđena i takođe zapuštena dočekala je kraj prošlog i početak ovog vijeka, kada je prvi put temeljno "šminkana" zbog Olimpijskih igara 2008.

Dvorana Vrhovne harmonije, najveća sala u Zabranjenom gradu, tada je temeljno renovirana i danas kao i nekada prva dočekuje posjetioce u palati intrigantnog imena.

Nekada je sam car odlučivao o tome ko će ući u ovaj "grad", a ko će izaći iz njega. Zato je ovaj grad postao "zabranjen".

Danas je ta palata jedna od najprometnijih turističkih atrakcija na svijetu, a samo prošle godine obišlo je 17 miliona ljudi!

Platoi između prostorija zaista su toliko ogromni da Kinezi bez problema mogu da puste hiljade posjetilaca istovremeno kroz kapiju. Ulaznica košta 60 juana (15 KM) i preporučljivo je da bude unaprijed rezervisana, što dovoljno govori o popularnosti ovog mjesta i među Kinezima.

Tokom 1987, italijanski reditelj Bernardo Bertoluči snimao je na ovom mjestu čuveni film "Posljednji kineski car", koji je dobio devet Oskara. Jednog dana, engleski glumac Piter O'Tul došao je na set bez legitimacije i nije mu bilo dozvoljeno da uđe zbog striktnih propisa vlasti. Bio je to prvi igrani film o Kini snimljen uz podršku vlasti od 1949. godine.

Zbog tolike posjete i neizbježnih redova na svakom koraku, ne iznenađuje da je godišnja zarada palate samo 2017. bila 220 miliona dolara!

Ko želi da je posjeti, mora da bude spreman da za to izdvoji i dosta snage i vremena, jer će čekati na sve i proći veliki put da bi posjetio veliki prostor unutar zidova visokih 7,9 metara.

Vremenom, Kinezi sve više otvaraju ovaj prostor. Tokom 2012. turistima su prikazivali samo 30 odsto kompleksa, dok je danas javnosti dostupno čak 80 odsto prostorija u kojima su donošene odluke o sudbini velike države i naroda.

Dok se Zabranjeni grad otvara za javnost i dok se briše prašina i u prostorijama koji vijekovima nisu korišćeni, turisti u sjajnom kompleksu mogu da vide replike carskog namještaja, satove, odjeću, pa čak i da se slikaju obučeni u materijal koji su nekad nosili članovi vladajuće dinastije.

Za cijenu od 100 juana, domaćini će vas obući kao cara ili caricu i fotografisati za lijepu uspomenu. Osim toga, u muzejskoj prodavnici turistima je ponuđeno da zapamte Zabranjeni grad po lepezi, magnetu, majici, graničniku za knjige ili sličnom suveniru…

Današnja Kina blokira internet stranice i servise, ali definitivno ne skriva sebe, već se otvara svijetu. I svijet sve više želi da je vidi.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC