• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO u Kini: Misliš da si kupio za džabe...

Autor mondo.rs

Novinar našeg portala posetio je čuveni tržni centar, "Silk market". Ovako izgleda borba sa prodavcem za poznati mobilni od par desetina evra.

 Silk market u Kini jeftina fejk roba pregovori sa prodavcima Izvor: MONDO/Mladen Šolak

/Od izvještača MONDA sa Svjetskog prvenstva u Kini/

Preveliko je iskušenje biti u Pekingu, a ne otići na jedno od mjesta o kojem svi znamo poneku priču iz druge ili treće ruke.

Sigurno ste u razgovoru sa prijateljima, na društvenim mrežama ili čak u vestima čuli za oazu "fejk proizvoda", za koje svi kažu da izgledaju "skoro kao original", iako nisu.

"Silk market", ogromni tržni centar i "carstvo" falsifikovanih odevnih i drugih predmeta, jedno je od takvih i nije atrakcija za turiste samo zbog svoje robe, brendova koji šljašte i izgledaju bogato,

Ne, čar je u kupovini!

Pazarenje u tom tržnom centru znači i nadmudrivanje sa prodavcem, a sredstvo borbe je digitron.

Nevješti u cjenkanju platiće svoju naivnost mnogostruko višom cijenom od objektivne. A, prodavac će dovoljno odglumiti da pomisle da su dobro prošli.

Na početku "borbe", prodavac uzima digitron u ruke i ukucava svoju "najbolju" cijenu. Primjera radi, za kačket će tražiti 450 juana (6.700 dinara) i onda će predati kalkulator kupcu, da ukuca koliko misli da roba vrijedi.

Koju god cifru da vidi na ekranu, domaćin će se namrštiti, teatralno će odglumiti uvrijeđenost, pa čak i vratiti kapu na policu. Ko nasjedne, dići će ruke i krenuti ka izlazu, ali će ga nekoliko koraka prije hodnika zaustaviti ruka prodavca, naglo spremnog za dalji razgovor i kompromis.

Tako će proći jedna runda pregovora, pa druga, treća, a kraj igre proglašava prodavac, kada uz tužni izraz na licu pobijeđeno kaže "OK, money".

Naravno, u ovoj razmjeni udaraca po digitronu ne pobjeđuje kupac. Sa kesom u ruci, novi vlasnik nastaviće šetnju "Silk marketom" i ona će trajati onoliko dugo koliko bude novca u novčaniku i živaca za borbu sa prodavcima.

A, zaista je potrebno i snage i nerava da se obiđe more prodavnica, u kojima ima bukvalno svega. Od magneta za frižidere do laptopova i od svilenih marama do zimskih jakni.

Novac nestaje, sa njim i energija za prebacivanje digitrona iz ruke u ruku, ali je teško odoljeti kada u sljedećoj radnji ili na sljedećem spratu čeka još jedna, pa još jedna sitnica.

Telefone sa najpopularnijim znakom moguće je spustiti na cijenu od nekoliko desetina evra, naizgled poznate laptopove na ne previše veći iznos, a naočare za sunce sa poznatim natpisom na hiljadu i "kusur" dinara.

Izgleda kao original, spakovano je kao original i zaista ostavlja utisak da je pravo.

Ako izda za dan-dva, nedelju ili mjesec, sjetićete se bar dobrog osjećaja kada ste za mali novac kupili nešto što lijepo vara one koji pitaju - odakle ti to?

***Pogledajte foto-galeriju iz Silk marketa***

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC