• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi kandidat za novog selektora je Obradović!

Autor mondo.rs

Kako prenosi "Sportski žurnal", sve je izvjesnije da će nasljednik Saše Đorđevića biti još jedan "Saša". Njegov nekadašnji saigrač - Obradović. Objašnjeno je i zbog čega je malo vjerovatno da to bude Igor Kokoškov...

 Ko će biti novi selektor Srbije - kandidat Saša Obradović Izvor: MONDO/Mladen Šolak
Izvor: MONDO/Mladen Šolak

Vrijeme je za izbor novog selektora Srbije!

Aleksandar "Saša" Đorđević povukao se sa te pozicije poslije šest uspješnih i vrlo lijepih godina, shvativši da je vrijeme da tu poziciju prepusti nekom drugom. Odluku je donio i prije Mundobasketa u Kini, na kome njegov mandat ipak nije završen medaljom, nego najslabijim plasmanom poslije tri osvojene srebrne medalje: Svjetsko i Evropsko prvenstvo, kao i Olimpijske igre...

Od zvaničnog saopštavanja odluke da odlazi - u javnosti se dva imena izdvajaju u odnosu na ostala, a vidjećemo uskoro da li se to poklapa i sa željama KSS.

Kako prenosi današnji "Sportski žurnal", najbliži klupi "orlova" jeste Saša Obradović, nekadašnji reprezentativac Srbije, s kojom je kao igrač osvojio šest velikih odličja, a koji već godinama u Evropi pokazuje da je odličan trener.

Trenersku karijeru počeo je u Njemačkoj, gdje je i završio igračku, potom je bio u Ukrajini i Poljskoj, da bi odličan period bilježio u Albi i Lokomotivi Kubanj.

Sada vodi Monako, koji je preuzeo u februaru i potom odveo do finala plej-ofa gdje ih je pobijedio ASVEL, a ovaj klub iz Kneževine će se naredne godine takmičiti u Evrokupu, što je jedan od uslova koje naredni selektor, zbog FIBA propisa, "mora" da ispunjava.

Problem prave FIBA prozori kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koji će se opet održavati usred sezone, dok Evroliga ni ovoga puta neće praviti ustupke.

Kalendar ovog takmičenja poklapa se sa terminima kvalifikacija, tako da klubovi neće puštati svoje košarkaše da nastupaju za nacionalne timove zbog obaveza u Evroligi, što je slučaj kakav smo vidjeli i tokom kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo...

Kao drugi kandidat spominjao se Igor Kokoškov, međutim agent Miodrag Ražnatović kazao je da prema njegovim saznanjima -99% neće naslijediti Sašu Đorđevića.

Razlog je što NBA timovi ne dopuštaju ni pomoćnim trenerima da odsustvuju za vrijeme sezone, mada se mnogi nadaju da bi Vlade Divac mogao da napravi ustupak sa njim u Sakramentu, tako da iz ove perspektive to djeluje nemoguće - sem ako Kokoškov ne napusti Kingse.

Kao treća, i najmanje popularna opcija, u javnosti se spominje mogućnost da jedan trener vodi tim u kvalifikacijama, dok bi drugi (Evroliga, NBA) preuzeo ekipu poslije toga.

Srbiju u julu očekuju kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre, pa poslije toga nadamo se i Olimpijske igre, dok bi potom od jeseni bile nastavljene kvalifikacije za Eurobasket, gde bismo ponovo imali problem oko toga koji trener može, a koji ne može da vodi "orlove".

Ipak, "rezervna" varijanta bila bi da neko od iskusnih srpskih trenera iz Evrolige, poput Željka Obradovića ili Svetislava Pešića, povjeri svojim pomoćnicima mečeve u kvalifikacijama - do turnira za Olimpijske igre, ali sve će zavisiti i od strategij koju Košarkaški savez Srbije bude zastupao u narednim nedeljama, odnosno ideje o tome na koji period traže trenera...

Šta vi mislite, šta je i ko je najbolja opcija?

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC