''Predstoji nam teško vrijeme''

Autor:

Predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović smatra da bi, ukoliko Turska otvori granice za migrante, to moglo da bude katastrofalno i za Bosnu i Hercegovine i sve koji se nalaze na migrantskoj ruti.

0
A- A A+
Željka Cvijanović Foto: Vedran Ševčuk/MONDO

Ponovila je da bi trebalo preduzeti veće mjere kada je u pitanju migrantska kriza.

"Od 2015. godine uporno govorimo da treba ojačati kapacitete, zaštititi granicu i pronaći modalitete kako da se to radi. Slušali smo kako Vijeće ministara nema sredstava za povećanje broja graničnih policajaca, ali su imali novca da zapošljavaju administraciju," navela je Cvijanović i dodala da je veliki problem, jer je EU zatvorila granice.

Ona je u izjavi novinarima u Banjaluci istakla da se moraju provoditi zaključci Vlade u kojima se navodi da RS nema mogućnosti da provjerava migrante, a sigurno je da oni nose bezbjednosne i zdravstvene izazove.

"Predstoji nam teško vrijeme, a ukoliko ne bude formiran novi saziv Savjeta ministara, neće biti koordinacije svih nivoa vlasti, što znači da će se još teže upravljati krizom," tvrdi predsjednica.

Iznijela je tvrdnju da programske deklaracije SDA "dodatno urušavaju povjerenje u BiH i da je RS navikla da međunarodni predstavnici ne reaguju na ovakvo ponašanje SDA i bošnjačkog korpusa“.

"Navikli smo na ovakvo ponašanje stranaca u BiH. Kada je SNSD donosio benigne rezolucije i deklaracije koje su imale upozoravajući karakter svi su reagovali," kaže ona.

Smatra da je "teško graditi partnerstvo s ljudima koji ignorišu realnost i potrebu drugih naroda".

Ostale vijesti