Litvanci hoće domaćinstvo kvalifikacionog turnira

Autor:

Košarkaška federacija Litvanije spremna da bude domaćin jednog od četiri predolimpijska turnira za odlazak na Igre sljedeće godine

0
A- A A+
Litvanija-Srbija Foto: MN Press

  Litvanija je krenula stopama Grčke i odmah po završetku Mundobasketa u Kini izrazila spremnost da organizuje predolimpijski turnir.

Četiri turnira biće organizovana u od 6. do 12. jula sljedeće godine širom planete, a pravo učešća ima 16 najbolje plasiranih ekipa koje na Svjetskom prvenstvu u Kini nisu obezbijedile plasman na Igre u Tokiju.

Pobjednici predolimpijskih turnira će direktno obezbijediti plasman na Olimpijske igre 2020.

Specijalizovani košarkaški portal Eurohoops prenosi da su Litvanci, na čelu sa predsjednikom njihovog košarkaškog saveza, legendarnim Arvidasom Sabonisom, već ozbiljno poradili na tom planu i spremni su da izdvoje tri miliona evra, koliko će iznositi ukupni troškovi organizacije.

Svjetska košarkaška federacija (FIBA) traži ponude od 2,3 miliona evra i četiri domaćina turnira. Kandidature će se podnositi do novembra, a konačna odluka o tome ko će organizovati kvalifikacione turnire biće poznata u martu sljedeće godine.

U kvalifikacijama za Olimpijske igre osim Grčke i Litvanije, učestvovaće i Srbija, kao i Brazil, Kanada, Češka, Dominikanska Republika, Nemačka, Italija, Novi Zeland, Poljska, Portoriko, Rusija, Tunis, Turska i Venecuela.

Za sada nije poznato da li će Srbija aplicirati za organizaciju, kao što je to učinila pred Igre u Riju 2016, kada je i dobila domaćinstvo, pobijedila u Beogradu i izborila plasman na Olimpijske igre, na kojima je osvojila srebrnu medalju.

Ostale vijesti