Tri sile formiraju ustavnu komisiju za Siriju

Autor:

Lideri Rusije, Irana i Turske objavili su danas da su dogovorili formiranje komisije zadužene za izmenu sirijskog ustava kao dio političkog rješenja za građanski rat u toj zemlji koji traje već devet godina.

0
A- A A+
erdogan putin Foto: Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je na kraju sastanka s Vladimirom Putinom i Hasanom Rohanijem novinarima rekao da su prevaziđene i posljednje prepreke za formiranje komisije.

Rusija i Iran su ključni saveznici sirijskog predsjednika Bašara Asada dok Turska podržava pobunjenike koji žele da ga svrgnu.

Vladimir Putin je rekao da će ustavna komisija biti sačinjena od predstavnika vlasti, opozicije i nezavisnih stručnjaka i da dogovor o tome omogućava brze razgovore u Ženevi.

Rohani je izjavio da se nada održavanju izbora u Siriji tokom 2020. ili 2021. godine.

Tri predsjednika su dogovorila i deeskalaciju situacije u Idlibu, posljednjem pobunjeničkom uporištu u Siriji, uz istovremenu borbu protiv ekstremista i zaštitu civila. Primirje koje je stupilo na snagu krajem avgusta se održava uprkos pojedinačnim kršenjima.

Idlib kontroliše džihadistička grupa Hajat Tahrir al-Šam. Sirijska vojska, uz pomoć Rusije, već četiri meseca vodi kopnenu i vazdušnu ofanzivu protiv te grupe ali u napadima često stradaju civili.

Stotine hiljada Sirijaca, od kojih su neki već izbjegli iz drugih delova Sirije, pomjera se ka turskoj granici.

Sukob većih razmjera u Idlibu znači i mogućnost talasa izbjeglica u Tursku, u kojoj se već nalazi 3,6 miliona izbeglih Sirijaca.

Erdogan je ranije upozoravao da bi njegova zemlja mogla da "otvori kapije" i dozvoli Sirijcima koji se nalaze u Turskoj da odu u evropske zemlje ako bi Turska bila ostavljena da se sama nosi s teretom izbjeglica.

Današnji razgovori su bili peti trilateralni sastanak država koje su na suprotstavljenim stranama u sirijskom sukobu.

Tagovi:

Ostale vijesti