• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kazna koja je uzdrmala Apple!

Autor mondo.rs

Apple osporava kaznu od 13 milijardi evra u Evropskoj uniji.

 Apple kazna EU Britanija Izvor: MONDO/Apple

Izvor: MONDO/Apple

  Apple će sutra pokrenuti pravni postupak protiv odluke Evropske komisije da kazni ovu kompaniju sa 13 milijardi evra zbog neplaćanja poreza u Irskoj. Očekuje se da će proizvođač iPhone uređaja poslati šestočlanu delegaciju, uključujući šefa svojih finansija, na dvodnevno sudsko saslušanje pred Opštim sudom u Luksemburgu, drugim po rangu u EU.

Komisija je u avgustu 2016. godine saopštila da je Irska poreskim zakonima iz 1991. i 2007. godine na veštački način umanjila poreske obaveze Apple-a u periodu dužem od dve decenije, što je ekvivalentno nelegalnoj državnoj pomoći.

Komesar EU za konkurentnost Margret Vestager ukazala je na porez od 0,005 odsto, koji je Apple platio u Irskoj 2014. godine kao primer neobično male isplate od strane ove kompanije. Očekuje se da će Apple tvrditi da nije prekršio zakon i da je poštovao propise u Irskoj i SAD. Slični argumenti izneseni su u blogu posle odluke EU o ovom pitanju pre nekoliko godina.

Kompanija će, kako se očekuje, tvrditi da većinu poreza duguje Americi, jer je većina vrednosti njenih proizvoda, uključujući dizajn, inženjerski rad i razvoj, nastala u SAD. Irska, koja je optužila Evropsku komisiju da je prekoračila svoja ovlašćenja i da se umešala u suverena pitanja jedne svoje članice, takođe osporava pred sudom odluku Unije.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS