• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Budžet u plusu, čekamo grant iz Srbije"

Autor SRNA

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da prihodi i primici u budžetu Republike Srpske u prvih šest mjeseci ove godine iznose milijardu i 648 miliona KM i veći su za jedan odsto od planiranih.

 Zora Vidović budžet Republika Srpska Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba
Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Izdaci su milijardu i 550 miliona KM i oni su 95 odsto od plana.

"Ako pogledamo konsolidaciju budžeta za prvih šest mjeseci ukupni prihodi i primici su milijardu i 934 miliona KM, a izdaci milijardu i 842 miliona KM. To znači da smo u jednom pozitivnom plusu više od 90 miliona KM", rekla je Vidovićeva.

Ona je večeras za RTRS rekla da će se ovakvo stanje u budžetu Republike Srpske nastojati održati do kraja godine, i pored toga što Republika Srpska od UIO BiH nije dobila dobar dio prihoda, oko 60 miliona KM.

"Taj naš rebalans je ipak napravljen na bazi više prikupljenih prihoda u domaćoj varijanti od direktnih poreza", istakla je Vidovićeva.

Ona je rekla da su tome doprinijele mjere kontrole i suzbijanja sive ekonomije, ali i mjere Vlade Republike Srpske u pogledu rasterećenja privrede čije su posljedice povećanje prosječne plate.

Vidovićeva je napomenula da u direktnim porezima veliki rast imaju doprinosi, ističući da je za Fond PIO prikupljeno 39 miliona KM više u odnosu na isti period lani, za Fond zdravstva 28 miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine.

"Najveći rast ostvario je prihod od igara na sreću u iznosu od 41 odsto u odnosu na isti period lani i za ovaj period prikupljeno je 7,8 miliona KM više, iako je primjena novog Zakona o igrama na sreću tek tri mjeseca", kaže Vidovićeva.

Govoreći o zaduženjima Republike Srpske, Vidovićeva je rekla da Srpska uspješno izvršava sve svoje obaveze.

"Za prvih šest mjeseci ove godine zaduženje je bilo 181 milion KM za obveznice i 40 miliona KM za trezorske zapise. Od ovih 40 miliona KM već smo 20 miliona KM vratili u julu, a drugi dio u septembru. Otplatili smo do sada ino duga 141 milion KM i unutrašnjeg duga 158 miliona KM", istakla je ministar finansija Republike Srpske.

Ona je podsjetila da se Srpska, prema odluci Narodne skupštine, zadužuje 371 milion KM, a vraća obaveze od 603 miliona KM, ističući da Republika Srpska svake godine više vraća nego što se zadužuje.

Kada je riječ o kapitalnim projektima, Vidovićeva je rekla da su Republici Srpskoj jedini i najveći prioritet investicije.

"Moramo pokrenuti investicione cikluse, a tu prednjači energetski sektor i infrastruktura u smislu izgradnje puteva. Tim pokretanjem mogli bismo doći do rasta bruto društvenog proizvoda od pet odsto i sigurna sam da ćemo to u idućoj godini uspjeti", istakla je Vidovićeva.

Ona je rekla da je Republika Srpska zahvalna Srbiji što joj pomaže, navodeći da je pomoć došla u nekoliko grantova koji su sprovedeni kroz projekte u lokalnim zajednicama.

"Grant od 25 miliona evra koji dolazi iz Srbije biće implementiran po lokalnim zajednicama u infrastrukturu i neke proizvodne objekte prema potrebi", zaključila je Vidovićeva.

Dodajmo da je premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je ponosna što Srbija pomaže Srpskoj, ali da nije upoznata sa tim da će srpski entitet u BiH dobiti 25 miliona evra (oko 50 miliona KM) za tekuće potrebe budžeta.

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Darko

Sta se ponizavate i molite Srbiji. Zavedite malo reda, i dovedite tri firme iz Kine ili Rusije koje ce otvoriti 1000 radnih mjesta punice se budzet, i napredivacemo.

...

@Darko Ima i sada firmi kojima fali radnika i naravno onih koji bi postojeci biznis prosirivale, ali ne mogu jer nema radnika. Kod nas ne trebaju nove firme, trebaju vece plate i bolji uslovi za rad da se zaustavi odliv stanovnistva, pa cak i da se mozda vrati dio stanovnistva sto je otislo do sada.

MONDO REPORTAŽE