• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pad indeksa na Volstritu, rast enegretskog sektora

Autori mondo.ba Autori Tanjug

Indeksi berze na Vol stritu pali su zbog geopolitičkih rizika i mogućih ekonomskih posljedica nakon napada na saudijska naftna postrojenja, ali je energetski sektor znatno porastao zbog snažnog skoka cijena nafte.

Dau Džons oslabio je 0,52 odsto, na 27.076 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,31 odsto, na 2.997 bodova, a Nasdak indeks 0,28 odsto, na 8.153 boda.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa u njih osam cijene dionica su juče pale, jer se ulagači plaše jačanja geopolitičkih tenzija na Bliskom istoku poslije napada dronovima na najveće naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji, prenosi Hina.

Napadi dronovima na dva postrojenja naftne kompanije Aramko u pokrajinama Abkaiku i Kuraisu u subotu izazvali su požare i prekinuli proizvodnju, a odgovornost za taj napad preuzeli su jemenski pobunjenici Huti, koje podupire Iran.

Zbog toga su porasle tenzije izmedu Irana i Saudijske Arabije i njenog saveznika SAD-a, što je povećalo nesigurnosti u tom naftom bogatom regionu.

"Američki ulagači zadržavaju dah dok prate šta bi SAD i saveznici mogli da urade", kaže Džejk Dolarhajd, direktor u Longbou Aset Menadžmentu.

Uz to, ojačala su strahovanja od oštrog pada ponude na tržištima nafte, kao i mogućih posljedica po ekonomije zbog rasta cijena "crnog zlata".

Procenjuje se da je Saudijska Arabija smanjila proizvodnju za 5,7 miliona barela na dan, što je gotovo polovina njene cjelokupne proizvodnje, odnosno pet odsto ukupne svjetske proizvodnje.

Zbog toga su cijene nafte na svetskim tržištima skočile više od 10 odsto, na najviši novo u četiri mejseca, a u jednom su trenutku bile u plusu i više od 20 odsto.

Zahvaljujući tome, cijene dionica u energetskom sektoru skočile su juce 3,3 odsto, a zbog rasta geopolitičkih napetosti poskupile su i deonice proizvodača oružja.

Osim toga, skočila je cijena plemenitih metala. Cijena zlata na spot tržištu porasla je 1,27 posto na 1.507,40 američkih dolara za uncu, dok je cijena srebra na spot tržištu porasla 2,96 posto na 17,94 dolara po uncu.

S druge strane, oštro su pale cijene dionica u avionskom i pomorskom sektoru, jer bi rast cijena nafte mogao povećati troškove za gorivo tih kompanija.

Kako se navodi, znatno je, 1,4 odsto, pao i S&P 500 indeks trgovačkog sektora, jer bi i te kompanije mogle biti pogođene zbog rasta troškova goriva.

"Napad na saudijska naftna postrojenja uticao je na to kako ulagači gledaju na sigurnost i stabilnost, te na povećanje procjena o rizicima", kaže Piter Kini, osnivač kompanije Kinis Komentari.

S druge strane, podršku tržištu pruža popuštanje trgovinskih napetosti izmedu SAD-a i Kine uoči nastavka trgovinskih pregovora početkom oktobra.

Uz to, ulagači se nadaju novim podsticajnim mjerama.

Američka centralna banka odlučivaće ovoge nedelje o kamatnim stopama, a većina analitičara očekuje da će Fed dodatno smanjiti kamate za 0,25 bodova, nakon što je to već učinio u julu.

I na evropskim berzama cijene deonica juče su pale.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0,62 odsto, na 7.321 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,71 odsto, na 12.380 bodova, a pariški CAC 0,94 odsto, na 5.602 boda.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE