Željezničar slavi 98. rođendan, a kako je nastao?

Autor:

Fudbalski klub Željezničar u utorak slavi 98. rođendan.

Željezničar slavi 98. rođendan, a kako je nastao? Foto: FENA

Na današnji dan 1921. godine, Željezničar je odigrao svoju prvu utakmicu u istoriji. Bilo je to protiv SAŠK Napretka, koji je tada važio za jedan od najboljih klubova na teritoriji Bosnei Hercegovine, prenio je klupski sajt.

Ideju o osnivanju Željezničara,mladi željeznički radnik Dimitrije Dimitrijević, koji je rođen i odrastao u centru grada na Mejtašu, u Čekaluši, predložio je već 1920. godine svom kolegi i prijatelju mašinovođi, Ludvigu Lepleu. Uz Stjepana Katalinića, oni formiraju inicijativni odbor iz čijeg jezgra nastaje i prva uprava kluba, na čijem čelu se našao diplomirani inženjer građevinarstva, Austrijanac po rođenju, Mađar po narodnosti, Hinko Tegzeš.

U osnivanju svog kluba veliki doprinos dali su svi radnici Željeznica: kupljena je lopta, prva sportska oprema, treniralo se na vojnom vježbalištu Egzercir, izrađena su i obilježja kluba, a djevojke igrača su na majicama izvezle lokomotivu - prvi grb kluba.

Uz dosta problema sa tadašnjim vlastima, "plavi" sa "Grbavice" su primljeni u Podsavez 19. septembra 1921. godine. Već pomenutu utakmicu sa SAŠK Napretkom, Željezničar je izgubio 5:1, a jedini strijelac za Željezničar bio je upravo Dimitrije Dimitrijević.

Ostale vijesti