• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Liga šampiona počela PADOM šampiona - Opet Napoli!

Autor mondo.rs

Počelo je dramom u Milanu završenom golom u nadoknadi vremena. Ništa manje dramatično nije bilo ni od 21 čas kada su počeli derbiji u Napulju, Dortmundu, Londonu...

Liga šampiona počela je PADOM šampiona!

Drugu godinu zaredom, Napoli je srušio Liverpul na "San Paolu", koji je video možda i odbranu sezone, iako je odigrana tek polovina utakmica 1. kola.

Adrijan je u 50. minutu na nestvaran način odbranio Drisu Mertensu udarac za "viđenih" 1:0, ali "redsima" ni ovog septembra nije bilo spasa pod Vezuvom. Prije godinu dana vicešampione Evrope srušio je Lorenco Insinje pogotkom u nadoknadi vremena, ove godine šampiona Evrope kaznili su Mertens sa bijele tačke u 82. i novajlija iz Totenhema, Fernando Ljorente deset minuta kasnije.

Svemu je prethodila trostruka izmena Karla Anćelotija u periodu od 66. do 75. minuta, na koje mlađi kolega Jirgen Klop nije reagovao, pa je drugu godinu zaredom vratio na "Enfild" nula bodova sa gostovanja na jugu Italije.

Nulu bi na "Kamp nou" vratio i Ernesto Valverde, da je Marko Rojs bio pri šutu ovog utorka uveče na krcatom "Vestfalenu".

Kapitenu Borusije Dortmund nije bio dovoljan ni udarac sa 11 metara, zarađen nepotrebnim faulom Nelsona Semeda nad mladim Džejdonom Sančom, utoliko što je njegov kolega iz reprezentacije, Mark-Andre Ter Štegen, hladnokrvno "provalio" gdje će šutirati, zaustavio Rojsov udarac i sačekao da mu se jako "felširana" lopta vrati u ruke.

I prije i poslije toga, Be-Fau-Be bio je bolji, opasniji, bliži golu, ali na terenu nije bilo igrača u žuto-crnom spremnog da pošalje loptu u Ter Štegenovu mrežu.

Valverde je u 60. minutu prvi put ove sezone poslao Lionela Mesija na teren, ali nedovoljno oporavljeni kapiten Barse nije uspio da promijeni tok meča iz kog je bod poput premije za šampiona Španije.

Osvajač španskog Kupa, međutim, vratio je sva tri boda na "Mestalju" sa gostovanja u Londonu.

Tri večeri poslije "petarde" na "Kamp nou" stadionu, novi trener "slijepih miševa" Albert Selades priredio je neprijatno veče za još jednog debitanta u Ligi šampiona, Frenka Lamparda. Minut nakon što je legenda Čelsija napravila preofanzivnu izmjenu i poslala na teren Olivijea Žirua umjesto štopera Kurta Zume, Valensija je odigrala perfektnu akciju u kojoj je Rodrigo izveo jedan od najtežih udaraca u fudbalu i loptu Danija Pareha poslao iza Kepe Arizabalage.

Lampard je tada iskoristio i treću izmjenu, poslao Rosa Barklija na teren umjesto Matea Kovačića i poludio kada je u 88. minutu ugledao da se Barkli i Vilijan otimaju za loptu kod dugo dosuđivanog penala zbog igranja rukom u šesnaestercu gostiju.

Džunejt Čakir na kraju se odlučio na najstrožu kaznu, Englez bio uporniji od Brazilca, a onda iz sve snage loptu poslao u prečku, pa na tribine "Bridža".

Završeno je pobjedom gostiju, koja je viđena samo još u Lisabonu gdje je Timo Verner sa dva pogotka rastužio jednog od dvojice naših igrača, koji su nastupili ovog utorka uveče, Ljubomira Fejsu. Iako je Haris Seferović u 84. minutu vratio "orlove" u igru, Lajpcig se na kraju radovao rezultatu 1:2.

Pored Fejse, na teren je sa kapitenskom trakom oko ruke istrčao i Dušan Tadić, čiji je Ajaks povratak u Ligu šampiona kroz kvalifikacije proslavio efektnom pobjedom nad Lilom. Dva od tri gola na "Johan Krojf areni" postigli su defanzivci, novajlija Edson Alvarez i starosedelac Nikolas Taljafiko za 3:0.

Uprkos svemu navedenom, prvo veče Lige šampiona pripalo je 19-godišnjaku iz Norveške, koji je debi u najjačem evropskom klupskom takmičenju obeležio het-trikom i to za poluvreme. Erling Brojt Haland tresao je mrežu gostiju u 2, 34. i 45. minutu, a Salcburg se nije zaustavio ni u drugom poluvremenu sve dok Genk nije potučen do nogu rezultatom 6:2.

Da će ovo biti uzbudljivo veče imali smo na osnovu čega da naslutimo i poslije premijernih duela odigranih u Milanu i Lionu, u terminu od 18.55.

IZ MINUTA U MINUT

Rezultati 1. kola

Grupa E

Napoli - Liverpul 2:0 (0:0)
/Mertens pen 82, Ljorente 90+2/

Salcburg - Genk 6:2 (5:1)
/Haland 2, 34, 45, Hvang 36, Sobošlai 45+2, Ulmer 66 - Lukumi 40, Samata 52/

Grupa F

Inter - Slavija Prag 1:1 (0:0)
/Barela 90+2 - Olajinka 63/

Borusija Dortmund - Barselona 0:0

Grupa G

Lion - Zenit 1:1 (0:1)
/Depaj pen 50 - Azmun 41/

Benfika - Lajpcig 1:2 (0:0)
/Seferović 84 - Verner 69, 79/

Grupa H

Čelsi - Valensija 0:1 (0:0)
/Rodrigo 75/

Ajaks - Lil 3:0 (1:0)
/Promes 18, Alvarez 50, Taljafiko 62/

U srijedu:

Grupa A

Klub Briž - Galatasaraj 18.55, AS2
Pari sen Žermen - Real Madrid 21.00, AS2

Grupa B

Olimpijakos - Totenhem 18.55, AS1
Bajern - Crvena zvezda 21.00, AS1

Grupa C

Dinamo Zagreb - Atalanta 21.00, AS5
Šahtjor - Mančester siti 21.00

Grupa D

Bajer Leverkuzen - Lokomotiva 21.00
Atletiko Madrid - Juventus 21.00, AS4

Liverpul je na koljenima!

Drugu godinu zaredom fudbaleri Napolija nanijeli su Liverpulu prvi poraz u sezoni.

Prošle godine pogodio je Insinje u 90. minutu za 1:0, ove je Ljorente u 90. minutu postavio konačnih 2:0.

Španac, koji samo što je stigao iz Totenhema, odgledao je kako kompletna odbrana "redsa" ostavlja loptu na sred šesnaesterca, natrčao na nju i upisao prvenac u svijetlo plavom dresu.

Prečka!

Posljednju izmjenu na utakmici Lampard je potrošio na Barklija, kog je uveo u igru odmah poslije gola Rodriga za 0:1, ali...

...osam minuta kasnije, reprezentativac Engleske uprskao je stvar!

Turski arbitar Čakir dugo je vagao da li je igranje rukom u šesnaestercu Valensije bilo ili nije za najstrožu kaznu, uz pomoć kolega iz VAR sobe odlučio se da pokaže "na kreč", ali je odatle Barkli iz punog trka napucao loptu koja je od prečke završila na tribini "Bridža".

Barkli je branio Vilijanu da izvede penal, izgubili su obojica energiju u toj prepirci i iznervirali šefa, čija je reakcija slutila na žustar razgovor u svlačionici.

I Kristensen je imao šansu u nadoknadi vremena, ali nije uspio, pa je Selades sa prvog gostovanja u karijeri vratio tri boda i to samo tri večeri od "petarde" na "Kamp nou".

Šampion Evrope gubi!

Sa kapitenskom trakom na ruci, jer je Anćeloti od 66. do 75. minuta napravio tri izmjene i poslao na teren Zjelinskog, Ljorentea i Elmasa, umjesto kapitena Insinjea, Lozana i Alana, Mertens je novi okršaj sa Adrijanom pretvorio u vođstvo od 1:0.

Španac je nestvarnom reakcijom spriječio Belgijanca da pogodi mrežu u 50. minutu, ali odbrane od Mertensovog šuta u 82. nije bilo, iako je Adrijan pogodio stranu.

Jedanaesterac je skrivio Robertson, na čijoj strani se Mertens pojavio i pola sata prije toga, kod "možda i odbrane sezone 2019-20".

Drugu godinu zaredom ekipa menadžera Jirgena Klopa gubi 1:0 na "San Paolu". Prošle nije bilo vremena za reakciju, a ove?

Muk u Lisabonu!

Ljubomir Fejsa, jedan od dvojice srpskih fudbalera večeras u Ligi šampiona, mogao je iz neposredne blizine da uživa u potezima Tima Vernera, dvostrukog strijelca na "Da Lušu"!

Reprezentativac Njemačke pogodio je u 69. i 79. minutu za 0:2.

Ušao Žiru, Valensija vodi!

Nije bio navršen drugi minut od kada je Lampard napravio (pre)ofanzivnu izmjenu i na teren poslao centarfora Žirua, umjesto štopera Zume - Valensija je povela na "Bridžu"!

Čelsi nije imao kada ni da se pregrupiše iz 3-4-3 u 4-4-2, a Pareho je poslao lob pas u šesnaesterac, a Rodrigo uhvatio gotovo neuhvatljiv volej udarac i "iz okreta" savladao kolegu iz reprezentacije, Kepu.

Španac je izveo jedan od tehnički najtežih poteza u fudbalu: Čelsi - Valensija 0:1 (Rodrigo 74).

Odmah potom, "Frenki" Lampard napravio je i treću izmjenu. Zaigrao je Barkli umjesto Kovačića.

Mesi, konačno!

Dva minuta poslije Rojsovog penala, Valverde je na teren poslao Rakitića i Mesija!

Da li magični Argentinac može da promeni tok utakmice na "Vestfalenu" nakon što se dugo oporavljao od povrede zadobijene na Kopa Amerika turniru u Brazilu prošlog juna?

Penal u Dortmundu i ništa!

Kapiten Borusije Rojs teško da je mogao da zamisli bolju šansu u utakmici sa Barselonom od šuta sa 11 metara, dok je ispred njega samo kolega iz reprezentacije, Ter Štegen.

Šansu je dobio, ali nije pogodio.

Rumunski arbitar Hacegan bio je u pravu kada je u 57. minutu pokazao na bijelu tačku poslije nepotrebnog starta Semeda nad Sančom. Rojs je namjestio loptu, ali mu je Ter Štegen odbranio udarac i potom zgrabio loptu koja je bila toliko "felširana" da je krenula nazad prema Rojsu, pa se odbila golmanu u ruke...

Dva minuta kasnije, Valverde je na teren poslao Rakitića i...

Raspucana odbrana Ajaksa!

U Amsterdamu je 3:0, ponovo je strijelac za domaće bio defanzivac.

Posle Alvareza, ovog puta pogodio je Taljafiko. Argentinac se zatrčao na centaršut Ziješa iz kornera kao da kasni na autobus, u skoku "razgrnuo" rivale i završio u zagrljaju saigrača, dok se "Johan Krojf arena" radovala prvoj pobjedi u grupnoj fazi.

Nebesa

Jeste da je tek prvo veče prvog kola Lige šampiona, tačno je da polovina učesnika i dalje nije zaigrala ni minut, ali moguće da smo u Napulju vidjeli odbranu sezone 2019-20!

U 50. minutu igre Ruiz je poslao perfektan centaršut sa leve strane, lopta je kao na igrici preletjela kompletnu odbranu Liverpula, računajuči Van Dajka i Matipa, ni Adrijan nije imao hrabrosti da krene na nju, a kada se na drugoj stativi pojavio Mertens i namestio desnu nogu za gol, vođstvo i veliko slavlje...

...pravo niodkuda pojavio se rezervni čuvar mreže "redsa" i izveo odbranu na kojoj mu je pozavidio i sam Alison Beker.

Kada su navijači Napolija, vjerovatno i sam Mertens, očekivali da će se srušiti na travu, Španac kao da se zadržao u vazduhu još sekund i vrhovima prstiju spriječio sigurno vođstvo Italijana.

Que golazo!?

Edson Alvarez doveden je iz Meksika za 15 miliona evra kako bi u odbrani nadomjestio odlazak kapitena De Lihta, ali se ovaj 21-godišnjak Evropi predstavio GOLAZOM za 2:0 u Amsterdamu.

Samo što je počelo drugo poluvreme, Alvarez je na asistenciju Neresa u 50. minutu tukao iskosa sa desne strane i zakucao loptu u dalji gornji ugao Menjanovog gola.

Na "Bridžu" povreda!

Nismo se tokom prvih poluvremena "javljali" sa "Stamford bridža", gdje su prve utakmice u Ligi šampiona kao treneri svojih ekipa upisali Lampard i Selades.

Da Vilijan u 35. i 45. minutu nije propustio odlične prilike da savlada Silesena, vijest da je mladi Maunt u 16. minutu morao da napusti igru zbog povrede bila bi jedina vrijedna pomena.

Zamijenio ga je jedan od osvajača Lige šampiona, Pedro.

Čelsi: Kepa - Zuma, Kristensen, Tomori - Aspilikueta, Kovačić, Žorginjo, Alonso - Maunt (od 16. Pedro), Vilijan – Ejbraham.

Valensija: Silesen - Vas, Garaj, Gabrijel, Gaja - Kokelan, Pareho, Kondogbija, Čerišev - Rodrigo, Gameiro.

Firmino!?

Mnogo sreće imali su fudbaleri Napolija u 44. minutu, poslije centaršuta Milnera i (činilo se) rutinske realizacije Firmina.

Uzdasi olakšanja čuli su se na "San Paolu" kada je Brazilac glavom poslao loptu pored gola, a da se i Meret u međuvremenu pomirio sa vođstvom Liverpula.

Ostalo je 0:0.

Het-trik za poluvrijeme!

Da, da!

Okruglo 45 minuta bilo je potrebno Halandu da u prvoj utakmici u Ligi šampiona u karijeri postigne i prvi het-trik.

Drugi put asistirao mu je kolega iz napada, južnokorejski reprezentativac Hvang: Salcburg - Genk 4:1 (Haland 2, 34, 45).

WOW!

P. S. U međuvremenu u nadoknadi prvog poluvremena PETI gol za domaćine postigao je Sobošlai, na asistenciju Minamina. Sada je 5:1.

"Pršti" u Salcburgu

Na šest utakmica širom kontinenta jedan pogodak, u Salcburgu ŠEST za poluvrijeme.

Na pogotke 19-godišnjaka iz Norveške nadovezali su se Hvang u 36. za 3:0 i potom Lukumi u 40. za prijeko potrebnih 3:1.

Ako ništa drugo, Genk je zaustavio nalete domaćina i upisao se na semafor pred pauzu.

A onda novi udar domaćih! Haland postiže novi gol u posljednjem minutu prvog poluvremena za 4:1, a Soboslaj u sudijskoj nadoknadi je povisio na 5:1!

Salcburg: Stanković - Kristensen, Andre Ramaljo, Vober, Ulmer - Minamino, Bernad, Junuzović, Soboslai - Haland, Hvang.

Genk: Kuke - Mejle, Devojst, Lukumi, Uronen - Berge, Hrosovski, Hejnen - Ndongala, Samata, Ito.

Ime je: Erling Brojt Haland!

Klinac ima 19 godina, dao je 11 golova na sedam utakmica za Salcburg u šampionatu Austrije ove sezone, a onda DVA ekipi Genka za poluvrijeme na debiju u Ligi šampiona.

Zove se Erling Brojt Haland, rođen je 21. 7. 2000. godine i igrao za Molde do prošlog ljeta, kada su ga prepoznali skauti austrijskog šampiona.

Izgleda da su "uboli": Salcburg - Genk 2:0 (Haland 2, 34)

Ajaks, 1:0!

Ajaks je "načeo" Lil akcijom po desnoj strani, ali kada niko nije oštru loptu poslao u mrežu, nastavili su "kopljanici" kao da se ništa nije dogodilo preko suprotnog boka, Taljafiko je vratio loptu na peterac, a Promes se "poklonio" za 1:0 u 18. minutu.

Polufinaliste iz prošle sezone sa kapitenskom trakom na ruci predvodi Dušan Tadić, koji nije jedini Srbin večeras na "Amsterdam areni".

Glavni arbitar susreta je Srđan Jovanović, debitant u UEFA ligi šampiona.

Ajaks: Onana - Dest, Feltman, Blind, Taljafiko - Alvarez, Promes, Martinez - Ziješ, Tadić, Neres.

Lil: Menjan - Čelik, Fonte, Gabrijel, Brdarić - Sančez, Andre, Sumare, Bamba - Ikone, Osimen

Gol, ali poništen na "San Paolu"

Na mjestu na kom je prošle sezone kao vicešampion Evrope poražen golom Insinjea na ulasku u nadoknadu vremena, Liverpul se ove vratio kao šampion Evrope i imao prilično sreće u 7. minutu.

Ruiz je odigrao odličnu loptu u prostor za Lozana, koji je savladao Adrijana i napravio galamu na "San Paolu", ali su se tribine brzo utišale. Brih i njegovi pomoćnici pokazali su da je Meksikanac bio u nedozvoljenoj poziciji.

Ispravno.

Napoli: Meret - Di Lorenco, Manolas, Kulibali, Rui - Kaljehon, Alan, Ruiz, Insinje - Mertens, Lozano.

Liverpul: Adrijan - Aleksander-Arnold, Van Dajk, Matip, Robertson - Milner, Henderson, Fabinjo - Salah, Firmino, Mane.

Visi gol na "Vestfalenu"!

Dvije dobre šanse imala je Borusija u jednom od derbija večeri, oba puta poslije grešaka gostiju u "gradnji" napada.

U 5. minutu nije uspio Alkaser, u 8. minutu umalo neprecizan bio je Gereiro. Pike je morao da se izvinjava Ter Štegenu, dok se buka sa tribina samo pojačavala.

Inače, Valverde nije počeo sa Mesijem, koji je doputovao u Njemačku.

Borusija: Burki - Hakimi, Akandži, Humels, Gereiro - Vitsel, Dilejni - Sančo, Rojs, Azar – Alkaser.

Barselona: Ter Štegen - Semedo, Pike, Langle, Alba - De Jong, Buskets, Artur - Fati, Suarez, Grizman.

100 sekundi i gol tinejdžera iz Norveške!

Stotinak sekundi igralo se u Salcburgu do prvog gola - Minamino je uradio sve, primio loptu, predriblao čuvara, odigrao u prostor...

...Haland je trebalo samo da pogodi mrežu!

Ovaj 19-godišnjak iz Norveške uradio je to kao da godinama igra Ligu šampiona, a ne da je debitovao večeras: Salcburg - Genk 1:0.

Šta je bilo od 18:55?

Evo izvještaja iz Milana i Liona, gdje su se domaći navijači prilično nervirali.

Ligu šampiona 2019-20 najavio je naš novinar Milutin Vujičić, uz čiji tekst se lakše prate prenosi na televiziji.

Zagrijte se uz najavu takmičenja koje će biti završeno 30. maja naredne godine na "Ataturk" stadionu u Istanbulu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC