• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Apple neće da plati kaznu od 13 milijardi evra

Autor mondo.rs

Američka Apple kompanija osporava kaznu od 13 milijardi evra izrečenu u Evropskoj uniji zbog višegodišnjeg neplaćanja poreza.

 Apple neće da plati kaznu od 13 milijardi evra  Izvor: MONDO/Apple

Nalog Evropske unije da Apple isplati Irskoj 13 milijardi evra na ime zaostalih poreza "prkosi realnosti i kosi se sa zdravim razumom", objavila je ta američka kompanija, pošto je uložila žalbu na presudu iz 2016. godine.

Proizvođač iPhone uređaja je, takođe, optužio Evropsku komisiju da zloupotrebljava svoja ovlašćenja za borbu protiv državne pomoći, da "naknadnim izmjenama domaćeg zakona sa retraoktivnim dejstvom" u stvari pokušava da promijeni i međunarodni poreski sistem i da u tom procesu stvara pravnu neizvesnost za preduzeća, prenosi Rojters.

Apple-ovi argumenti na Opštem sudu EU, drugom najvišem evropskom sudu, uslijedili su nakon što je EK još 2016. godine saopštila da se taj tehnološki gigant okoristio o nezakonitu državnu pomoć zahvaljujući poreskim odlukama Irske, kojima je tokom dvije decenije vještački umanjeno poresko opterećenje toj kompaniji. "Komisija tvrdi da se sav Apple-ov profit od ukupne prodaje van Amerike mora pripisati dvijema podružnicama u Irskoj", izjavio je Danijel Bird, Apple-ov zastupnik na sudu.

On je, međutim, rekao da su iPhone, iPad, AppStore i drugi Apple proizvodi i usluge, i ključna prava intelektualne svojine, razvijeni u SAD, a ne u Irskoj, što, kako tvrdi, pokazuje manjkavosti onoga što zastupa Komisija. "Aktivnosti ogranaka nisu uključivale stvaranje, razvoj ili upravljanje tim pravima. Na osnovu činjenica ovog slučaja možemo zaključiti da primarni stav prkosi realnosti i zdravom razumu", rekao je Bird.

Dodaje i da aktivnosti ove dvije podružnice u Irskoj jednostavno nisu mogle biti odgovorne za ostvarivanje gotovo cjelokupnog Apple-ovog profita izvan Amerike. Ročište na Opštem sudu EU, održano 17. septembra, kako ocjenjuje Rojters, ključno je u borbi evropskog komesara za konkurenciju Margret Vestager da "stane na kraj" ugovorima, koji daju multinacionalnim kompanijama konkurentsku prednost nad ostalim tržišnim akterima. Ova kampanja Vestagerove je, takođe dovela do pokretanja postupaka protiv Starbaksa, Fijata, Anžija, Amazona i drugih multinacionalki.

Apple-ov glavni finansijski direktor, Luka Maestri, predvodi šestočlani tim kompanije na sudu, gdje će sudsko veće od pet sudija tokom dva dana saslušati argumente obje strane (Apple kompanije i Evropske komisije), kao i Irske, Luksemburga, Poljske i Nadzornog organa EFTA-e.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS