• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jasno ko je favorit, ali tako je bilo i 1991.

Autor mondo.rs

Može li Zvezda večeras od 21 čas na Alijanc areni da stigne do nove senzacije?

 Liga-sampiona-Bajern-Crvena-zvezda-najava Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

/Od novinara MONDA iz Minhena/

Prije duela sa Crvenom zvezdom u polufinalu Kupa šampiona 1991. godine, Bajern Minhen je iza sebe imao 47 utakmica bez poraza kod kuće na međunarodnoj sceni. A, onda je poražen 1:2 od budućeg prvaka Evrope.

Darko Pančev i Dejan Savićević nadoknadili su minus od jednog gola i napravili crveno-bijelima lijepu zalihu pred revanš. O beogradskih 2:2 je izlišno pričati jer se sve vrlo dobro zna. "Nebo se otvorilo", a "stadion je eksplodirao" te večeri, 24. aprila.

Danas, 28 godina kasnije, crveno-bijeli ponovo gostuju u Minhenu (21.00, prenos na TV Arena Sport).

Ovaj put na startu grupne faze najjačeg klupskog takmičenja u fudbalu, ali u odnosu snaga ne previše drugačijem.

Bajern je opet izraziti favorit, trenutno jedan od 10, ako ne i manje, najboljih evropskih klubova, dok je Crvena zvezda u usponu.

Tri uzastopne jeseni u Evropi, od čega dvije među elitom, podsjećaju na neka bolja vremena, a prošlogodišnja pobjeda nad Liverpulom upozorava gigante poput Bajerna da se crveno-bijeli moraju shvatiti ozbiljno, inače bi mogli da budu kamen spoticanja.

Vidjećemo šta su za večeras spremili Vladan Milojević i njegov stručni štab, koji iz utakmice u utakmicu na međunarodnoj sceni pomjeraju granice sa crveno-bijelim timom.

Posebno motivisan ove srijede trebalo bi da bude Milojević, koji je veliki poštovalac njemačke filozofije fudbala, pa bi gostovanje na "Alijanc areni" moglo da ga predstavi onim ljubiteljima fudbala u Njemačkoj koji za njega još nisu čuli - ako i dalje ima takvih poslije 2:0 protiv Liverpula sa "njihovim" Jirgenom Klopom.

Staložen, racionalan, voli disciplinu, ne pada u euforiju, temeljan, pragmatičan, samouvjeren, ne voli "ono balkansko - lako ćemo", uvijek zahtijeva koncentraciju, zalaganje, trčanje, snažnu odbranu i jednostavan napad. Ne voli komplikovanje, samoisticanje i "ne umire u ljepoti". Voli taktičko nadmudrivanje, voli da kvari igru rivalima možda čak i više nego da kreira svoju. Takav je Vladan Milojević, a takvi su i Nijemci.

Za rivala će imati sličnog sebi. Niko Kovač je Hrvat rođen i odrastao u Njemačkoj. Igrački i trenerski izdanak tamošnje škole, koji je prije dolaska u Bajern uspješno vodio Ajntraht Frankfurt.

U Minhen je stigao prošle sezone i odmah osvojio "duplu krunu", uz Superkup.

Biće zanimljivo gledati nadmudrivanje dvojice Balkanaca, koji po mentalitetu kao da to i nisu.

Veliku prednost u igračkom kadru i uslovima za rad ima Kovač, ali i on je poput Milojevića tek nedavno zakoračio na veliku scenu klupskog fudbala, s tim da ima iskustvo vođenja hrvatske reprezentacije na Mundijalu u Brazilu.

Ako je nešto Zvezda pokazala pod komandom 49-godišnjeg Aranđelovčanina, onda je to da umije da iznenadi i da se ne smije unaprijed otpisivati.

Minhen je sjajna pozornica i za sve igrače da se pokažu u najboljem svjetlu, a poseban motiv imaće bivši reprezentativac Njemačke Marko Marin i nekadašnji štoper Štutgarta i Minhena 1860 Miloš Degenek.

Bogato iskustvo stekli su crveno-bijeli prošle sezone i skupo ga platili na gostovanjima u Parizu (1:6), Liverpulu (0:4) i Napulju (1:3).

Sada ćemo vidjeti kakve su pouke izvukli. Izbjeći poraz bio bi fantastičan uspjeh, a o pobjedi da ne govorimo.

Sigurni smo da ima onih koji o tome već uveliko maštaju...

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MILOS

RUTINSKA POBJEDA BAJERNA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC