Crnadak: Opasnost od odlaganja nuklearnog otpada

Autor:

"U blizini se nalazi Park prirode na rijeci Uni, ali i lokacija Trgovske gore, koja je samo tri kilometra udaljena od Novog Grada..."

0
A- A A+
radioaktivni otpad, nuklearni otpad, zračenje, radioaktivnost Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Igor Crnadak upozorio je učesnike Generalne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju /IAEA/ na potencijalne opasnosti ukoliko bi nuklearni otpad bio odlagan na Trgovskoj gori, na granici Hrvatske sa BiH.

Crnadak je u obraćanju na Generalnoj konferenciji IAEA u Beču podsjetio da je BiH još 2015. godine izrazila zabrinutost zbog odluke Hrvatske da nuklearni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško" izmjesti na granicu sa BiH.

"U blizini se nalazi Park prirode na rijeci Uni, ali i lokacija Trgovske gore, koja je samo tri kilometra udaljena od Novog Grada, opštine sa 30.000 stanovnika koja se izričito protivi namjeri Hrvatske, kao i devet susjednih opština koje su takođe u opasnosti", naglasio je Crnadak.

On je zahvalio IAEA za dugogodišnju podršku i izrazio želju da se saradnja nastavi i u većem obimu, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova.

Crnadak je istakao je da je BiH do sada imala mnogo koristi od projekata na različitim poljima - od infrastrukturnih do institucionalnih i da izražava punu spremnost da nastavi uspješnu saradnju sa Sektorom za tehničku kooperaciju, kako bi bili poboljšani kapaciteti u korištenju nuklearne tehnologije na poljima medicine, industrije, privrede i radijacijske zaštite, dodaje se u saopštenju.

Ostale vijesti