• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako do Tokija 2020: "Orlovi" u prvom "šeširu"

Autor mondo.rs

FIBA je dopunila spisak od 24 ekipe koje će se u junu boriti za Olimpijske igre. Četiri turnira biće odigrana na četiri kontinenta, a evropskih selekcija je deset.

Grupi od 16 najbolje plasiranih timova sa Mundobasketa koji nisu obezbedili učešće na Olimpijskim igrama, FIBA je ovog četvrtka na spisak dodala još osam ekipa sa četiri kontinenta i kompletirala spisak učesnika konačnih kvalifikacija za odlazak u Tokio 2020.

Dva najbolje plasirana tima na poslednjoj FIBA rang listi sa svakog kontinenta dobila su priliku da se priključe učesnicima nedavno završenog Svetskog prvenstva u Kini, a to su Senegal i Angola, Meksiko i Urugvaj, Kina i Južna Koreja, odnosno Hrvatska i Slovenija.

Među 24 tima koji će se na četiri turnira širom planete takmičiti za isto toliko preostalih pozivnica za najvažniji turnir u sportu nalaze se i košarkaši Srbije, koji će sa novim selektorom dočekati petodnevne junske kvalifikacije koje će biti održane na četiri koninenta.

To, konkretno, znači da će samo jedna od jedanaest evropskihs selekcija uz Srbiju, imati priliku da organizuje turnir i tako sebi donekle olakša posao.

Ko se kvalifikovao

Japan

Nigerija

Argentina

SAD

Iran

Francuska

Španija

Australija

"Orlovi" su pre tri godine upravo sa takvog turnira u "Beogradskoj areni" zabeležili sve četiri pobede i potom otišli do finala Igara u Riju, pa se sa pravom postavlja pitanje da li će FIBA drugi put zaredom dodeliti našem Savezu organizaciju, iako je prvi čovek srpske košarke Predrag Danilović izjavio da je na tu temu već razgovarao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

"Nadmetanje za domaćinstva kvalifikacionih turnira počeće uskoro", saopštila je FIBA i praktično pozvala nacionalne saveze da počnu sa lobiranjem.

Kvalifikacije su od 23. do 28. juna 2020. Četiri godine ranije protivnici Srbije bili su Angola, Portoriko, Letonija, Češka i Japan.

FIBA rang lista: Srbija "platila ceh" za SP

Ukoliko ne bude menjala princip prilikom žrebanja, "Svetska kuća košarke" trebalo bi da razvrsta ekipe u šest "šešira" takođe prema aktulnoj rang-listi, što bi "orlove" svrstao u najjaču grupu. Iako su osvajanjem petog mesta u Kini pali za dva mesta na danas objavljenoj listi, košarkaši Srbije i dalje su najbolje plasirana selekcija među učesnicima junskih kvalifikacija.

ITALIJA I GRČKA VEĆ SU NAJAVILE KANDIDATURU.

Ako bi se "šeširi" određivali danas, u prvom bi pored (6) Srbije bili (7) Grčka, (8) Litvanija i (9) Rusija. Drugi bi popunili (10) Češka, (11) Brazil, (12) Italija i (13) Poljska, dok bi (14) Hrvatska, (15) Turska, (16) Slovenija i (17) Portoriko završili u trećem.

Spisak učesnika kvalifikacija za Tokio 2020: Angola, Brazil, Kanada, Kina, Hrvatska, Češka, Nemačka, Grčka, Italija, Južna Koreja, Litvanija, Meksiko, Novi Zeland, Poljska, Portoriko, Rusija, Senegal, Srbija, Slovenija, Tunis, Turska, Urugvaj, Venecuela

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC