• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta se dešava sa Huawei Mate 30 telefonima

Autor mondo.rs

Otkrivamo vam šta se dešava sa Huawei kompanijom i Android operativnim sistemom i kakva je budućnost kineskih pametnih telefona.

 Huawei Mate 30 Android i Google aplikacije Huawei Mate 30 ne podržava Google aplikacije ASOP Mate Izvor: Mondo/Marko Čavić

Kao što znate, ako nas redovno pratite, bili smo na minhenskoj premijeri Huawei Mate 30 serije i tom prilikom otkrili smo mnogo toga lepog o ovim telefonima, ali i jednu manje lepu stvar - Huawei Mate 30 serija dolazi sa ASOP verzijom Android sistema tj. bez Android licence i Google aplikacija.

To znači da na seriji Mate 30 trenutno imate mogućnost da koristite Huawei AppStore i druge Android aplikacije, koje se mogu preuzeti sa “trećih strana“.

Huawei Mate 30, prema rečima Kevina Hoa, jednog od direktora Huawei kompanije u sektoru mobilne telefonije, sa kojim smo imali priliku da razgovaramo odmah nakon Huawei Mate 30 promocije rekao je da kompanija već ima plan o prodaji ovih uređaja u Evropi i da je njime pokriven “najveći deo kontinenta“, a da se početak prodaje očekuje u narednih mesec dana - dakle, do kraja novembra, otprilike.

Kompanija Huawei želi da nastavi saradnju sa kompanijom Google, kao i da novi uređaji budu na Android sistemu, ali ako to ne bude slučaj spremni smo i za takav scenario“, rekao nam je Kevin Ho, ali nije mislio isključivo na HarmonyOS niti ga je eksplicitno pomenuo, ali je mislio na ulaganje Huawei kompanije od najmanje milijardu dolara u razvoj Huawei Mobile ekosistema, koji su, kako nam je Ho rekao, prihvatili najveći i najpoznatiji Android programeri, razvojni studiji i softverske kompanije. Zajedno sa njima Huawei će jačati ponudu aplikacija u AppGallery prodavnici aplikacija, koja se isporučuje sa Huawei i HONOR telefonima već neko vreme.

Na naše pitanje kako planira Huawei da privoli ljude da pređu na nešto što do sada nisu koristili Ho je rekao - postupno i polako. “Gradićemo sistem korak po korak i pustićemo korisnike da se naviknu na nove stvari, za koje ćemo se pobrinuti da budu kvalitetne. Imamo vrhunski hardver (misli na Mate 30 telefone) i radićemo na stvaranju ekosistema, koji će ga jednako dobro pratiti“, zaključio je Ho.

Kompletan intervju sa Kevinom Hoom imaćete priliku da pročitate na MobIT stranicama u narednim danima, a otkrili smo za sve vas i šta se dešava sa Huawei Mate Lite serijom, kao i druge detalje o Huawei Mate 30 seriji.

Kako izgleda nelicencirani Android bez Google aplikacija

Huawei Mate 30 Pro i Mate 30 dolaze sa ASOP verzijom OS-a, koji izgleda identično kao i licencirana verzija Android OS-a, ali bez ijedne Google aplikacije. Nema ih, a sistem je zasnovan na Android 10 verziji sa Huawei korisničkim okruženjem EMUI 10, o kojem smo već dosta toga napisali. AppGallery nudi već nekoliko stotina miliona aplikacija, a na telefon je moguće instalirati bilo koju Android aplikaciju, koja se nalazi izvan Google Play Store-a.

Osećaj prilikom korišćenja je isti - nema razlike, telefon jednostavno radi kao i Huawei P30 Pro, koji ima sve to što Mate 30 ne donosi za sada.

NAPOMENA: Postoji mogućnost da će SAD, ipak omogućiti licencu i za Huawei Mate 30 telefon, što bi moglo da se desi u narednim nedeljama. Ukoliko to bude slučaj softver telefona će biti unapređen i dolaziće sa standardnom ponudom aplikacija, kao i do sada. Ovo je samo mogućnost i Huawei kompanija ni na koji način nije ovo potvrdila.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

HUAWEI Mate 30 Series
Izvor: Huawei Mobile

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS