• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mali akcionari zagrebačkog "Kraša" neće Šaranovića

Autori mondo.ba Autori Tanjug

Mali akcionari zagrebačkog "Kraša" ne žele da prodaju svoj udeo srpskom biznismenu Nebojši Šaranoviću, čija je firma "Kappa Star" ovih dana na Zagrebačkoj berzi kupila akcije te kompanije i već ima udeo veći od pet odsto.

Trenutno niko u "Krašu" ne razmišlja da Šaranović proda akcije i mali akcionari žele da ih i u buduće zadrže, rečeno je "Večernjim novostima" u toj zagrebačkoj fabrici, uz napomenu da niko sa sigurnošću ne može da tvrdi šta će se u budućnosti dešavati.

I zastupnica "Kraša" Marica Vidaković demantovala je da je u bilo kakvom kontaktu sa Šaranovićem.

"Sastali smo se prvi i poslednji put pre četitri godine i nakon toga nije bilo kontakata. Ni tada ništa nisu nudili i to je bio klasičan poslovni razgovor", rekla je ona, a i iz kompanije "Braća Pivac", jednog od većih akcionara "Kraša", demantuju da je bilo kontakta sa Šaranovićem.

"Večernje novosti" navode da je preko računa RBA banke Šaranović početkom sedmice stekao pet odsto "Kraša", dok dobro upućeni izvori tvrde da već ima više od 10 odsto udela.


To znači da u ovom trenutku Šaranović poseduje više od 140.000 akcija zagrebačke kompanije i da postaje ozbiljan igrač protiv karlovačke Mesne industrije "Braća Pivac" i malih akcionara.

Braća Pivac trenutno imaju 30 odsto akcija, a sa malim akcionarima 51 odsto, a procene ukazuju da cena akcija "Kraša" ubuduće mogu samo da rastu.

"Kappa Star grupa" je investiciona kompanija, osnovana na Kipru, u čijem sastavu su dve fabrike biskvita i keksa - "Jafa" u Crvenki i "Banini" u Kikindi, kao i tri kompanije čija je osnovna delatnost papir - Fabrika kartona u Umci, Papir servis FHB u Beogradu i kompanija Ekostar Pak čije je sedište takođe u Beogradu.

Ta kompanija je do januara 2019. bila vlasnik 100 odsto Fabrike hartije Beograd i Avale Ade, ali je tada za 133 miliona evra prodala 75 odsto vlasništva tih firmi irskoj Smurfit grupi, jednom od najvećih svetskih proizvođača ambalažnog papira i transportnih kutija.

Kompanija "Kraš" je počela rad u Zagrebu na temeljima fabrike za proizvodnju čokolade "Union" koja je osnovana 1911. godine, vodeći je konditorski proizvođač u jugoistočnoj Evropi.

Dobit "Kraš grupe" u 2018. godini bio je 53,8 miliona evra, udeo u izvoza u ukupnoj prodaji bio je 48,6 odsto, pri čemu je direktan izvoz ostvaren u više od 30 zemalja.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE