• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izložba Marine Abramović u Beogradu (FOTO)

Autor mondo.rs

Mi smo je posetili u 6.23 jutros, evo šta je umetnica pričala novinarima i šta ćete sve videti na pet nivoa Muzeja savremene umetnosti!

 Izložba Marine Abramović u Beogradu (FOTO) Izvor: Mondo/Goran Sivački

Žena koja sebe definiše kao "bivšu Jugoslovenku", "baku performansa", širom sveta je možda i najpoznatije umetničko ime iz Srbije 20. i 21. veka. Njeni radovi istražuju granice tela, uma i bola, i često pozivaju i gledaoca da u njima učestvuje i istraži sopstvene granice, što će posle četiri decenije moći u beogradskom Muzeju savremene umetnosti.

Marina Abramović i "Čistač" u subotu zauzimaju MSU, a retrospektivna izložba obuhvata najbolje od karijere umetnice duge pet decenija i trajaće do 20. januara sledeće godine.

Abramovićeva je prezentaciju za medije održala u 6.23 ujutru, u trenutku kada je nad Beogradom izašlo Sunce, pa se zahvalila svima "na ranom ustajanju".

"Danas moram da vas obavestim o veoma važnom događaju. Širom planete, 21. septembar biće obeležen kao Svetski dan čišćenja. U Srbiji će biti organizovano više akcija, u Beogradu čišćenje keja... Ja to uopšte nisam planirala," rekla je umetnica kroz smeh na prezentaciji svog "Čistača".

Marina je podvukla da je, tokom dugog života u inostranstvu, "zaboravila svoj jezik", i najpre pročitala mali govor.

"Nije zastrašujuće skočiti i poleteti, možete skočiti sa oblakodera ako želite i bićete potpuno u redu. Opasnost počinje kada bi trebalo da dotaknete tlo. Pre 44 godine, kada sam napustila ovu zemlju, skočila sam, i letela sam sve vreme otada. Danas, osećam da počinjem da dotičem tlo, i topla dobrodošlica koju ste mi priredili umanjila je ono što je mogao biti katastrofalan pad."

Izvor: Mondo/Goran Sivački



Između ostalog, Marina je rekla i da ranije jeste bila ljuta i zbog toga nije želela da se vrati u Beograd, ali "prošle su 44 godine, a to je baš mnogo vremena", a smeh među publikom izazvala je njena anegdota iz Crne Gore.

"Htela sam da se vratim tamo i kupila sam stan na Cetinju. Kada sam došla, saznala sam da je čovek prodao stan i meni, i još jednom čoveku," rekla je Marina.

Krvarila je u igri sa noževima, gubila svest unutar zapaljene komunističke petokrake i pod dejstvom jakih ventilatora, dozvolila posetiocima izložbe pre čitavih 45 godina da joj rade šta požele koristeći jedan od sedamdesetak predmeta koje je odabrala za njih.

Čistila je skelete, pisala recepte sa "13 kilograma ljubomore", iz perioda rada sa partnerom Uveom Lajsipenom, "Ulajem", obožavaoci pamte kako su disali zajedno, urlali jedno na drugo, sudarali se, balansirali luk i strelu uprtu u Marinine grudi...

...i famozno se oprostili performansom "Ljubavnici", u kojem su krenuli sa suprotnih krajeva Kineskog zida, sreli se na pola puta i zauvek rastali. Njihov ponovni susret 2010, kada je Marina u okviru svoje retrospektive u njujorškom muzeju MoMA izvela "The artist is present", a Ulaj se pojavio i seo prekoputa nje, jedan je od retkih viralnih snimaka umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije.

Odmah, na ulazu Muzeja, čeka vas sto sa stolicama...

Retrospektiva Abramovićeve bila je, inače najveći projekat performansa u istoriji tog muzeja. Redovi za sedenje prekoputa Marine bili su dugi, a u njima su strpljivo čekali glumci Alan Rikman i Džejms Franko, muzičar Lu Rid, pevačica Bjork... Pop zvezda Lady Gaga naučila je "Marinin metod" izvođenja umetnosti i ubraja je među svoje najveće uzore.

"Čistač" je retrospektiva koju su pre Srbije videli u Švedskoj, Danskoj, Norveškoj, Nemačkoj, Italiji i Poljskoj, a Marinina rodna zemlja poslednja je "stanica" na tom putu i simbolično označava povratak u grad u kojem je poslednji put samostalno izlagala pre 44 godine.

Videćete slikarske radove iz šezdesetih, skice, dnevnike, zapise...

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

...konceptualne radove, solo performanse i neke od onih koje je radila sa Ulajem, kao i one nastale nakon njihovog rastanka. "Čistač" obuhvata više od 120 radova, među kojima su i oni koji predstavljaju antologiju performansa - Ritmovi, Lips of Thomas, Prelazak noćnog mora, Balkanski barok, i naravno - "The artist is present".

 Domaći i strani izvođači svakog dana će ponavljati žive performanse, a tu su i radovi u kojima je poželjno učestvovanje publike. Ulaznice koštaju 600 dinara i neophodno ih je najpre rezervisati.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop