Burno u Parizu: Uhapšene 163 osobe na protestima

Autor:

Pariska policija saopštila je da je uhapsila 163 osobe tokom današnjih antivladinih protesta, kao i da je napisala gotovo 400 kazni u pojedinačnim iznosima od 135 evra zbog protestovanja na nedozvoljenim mjestima.

Burno u Parizu: Uhapšene 163 osobe na protestima Foto: TANJUG/AP PHOTO/FRANCISCO SECO
Policija je upotrebila suzavac kako bi rastjerala antivladine demonstrante koji pokušavaju da ponovo ožive pokret "žutih prsluka" protestom protiv ekonomskih mjera i vlasti predsjednika Emanuela Makrona, prenio je ranije Rojters.
Oko 7.500 policajaca bilo je angažovano u rastjerivanju malih grupa demonstranata.

Policajci su upotrijebili suzavac u centralnim dijelovima grada gdje održavanje protesta nije dozvoljeno.

Više od 30 stanica metroa bilo je zatvoreno.

Većina demonstranata nije bila u fluorescentnim prslucima po kojima je pokret dobio ime.

Atmosfera na današnjim protestima bila je mirna dok se demonstrantima nisu pridružili ljudi odjeveni u crno, koji su počeli da lome prozore i da pale policijske barikade i kontejnere na ulicama, na šta je policija odgovorila bacivši suzavac u više navrata, navodi AP.

Izvor: Sharjah24 News

U međuvremenu se na odvojenim mirnim protestima okupilo više hiljada demonstranata iz krajnje ljevičarskog radničkog sindikata zbog najavljenih penzionih reformi.

Najavljene reforme su izazvale zabrinutost radnika da će morati da rade duže i da će penzije biti smanjene, javlja AP.

U Parizu se istovremeno s protestima obilježava godišnji Vikend francuske baštine, veoma popularan događaj tokom kojeg su mnoge kulturne lokacije otvorene za javnost.

Ostale vijesti