Apple programerima isplatio 120 milijardi dolara!

Autor:

Apple programerima isplatio 120 milijardi dolara na ime zarade od prodaje aplikacije i servisa kroz AppStore.

0
A- A A+
Aplikacije, iOS, iPhone, iPad, AppStore, Apple Store, Apple Aplikacije Foto: Promo/Apple

Apple-ova prodavnica mobilnih aplikacija, AppStore, danas broji više od 2,2 miliona različitih aplikacija, igara i pretplatničkih servisa. Inače, od lansiranja platforme do danas, ovaj američki div programerima je ukupno isplatio više od 120 milijardi dolara, navodi Fox Business.

Kada je 2008. godine kreiran američki tehnološki gigant verovatno nije bio svestan da će Apple digitalna trgovina, na kojoj je tad bilo nešto više od 500 programa, 11 godina kasnije postati jedno od vodećih tržišta mobilnih aplikacija. "Naša platforma kreirala je jednu potpuno novu nišu poslova, koji do tada nisu postojali", istakao je glavni operativni direktor Apple kompanije Džef Vilijams.

Kako navodi Fox Business, programeri koji svoje aplikacije besplatno ili uz naknadu korisnicima nude na AppStore-u samo prošle godine zaradili su 34 milijarde dolara, a to je za 28 posto više u odnosu na prethodnu 2017. Tako, na primer, u SAD trenutno postoji više od 1,9 miliona programera, koji svoje programe nude na ovoj digitalnoj trgovini.

"Kreiranjem AppStore ekosistema za iOS i iPhone, iPad i iPod uređaje, svakom pojedincu omogućili smo lak i pristup milionskom tržištu. Upravo je to najveći uspeh ovog projekta", objasnio je Vilijams, prenosi agencija Tanjug.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Ostale vijesti