• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Klej Tompson treba da pauzira DVIJE godine"

Autor mondo.rs

Američki ljekar oglasio se povodom prakse preuranjenog vraćanja sportista na teren nakon kidanja prednjeg ukrštenog ligamenta.

Klej Tompson doživio je tešku povredu koljena tokom šeste utakmice finala NBA plej-ofa između Golden Stejt Voriorsa i Toronto Reptorsa.

Prednji ukršteni ligament obnovljen mu je hirurškom intervencijom 2. jula i od tog trenutka kruže pretpostavke da li će u predstojećoj sezoni moći da pomogne Voriorsima i kada bi tačno mogao da se vrati na parket.

Kako je standardni period oporavka od takvih povreda devet do 12 mjeseci - mada se u Evropi košarkaši vraćaju već poslije osam mjeseci! - Tompson bi mogao da propusti čitavu sezonu, naročito ako se njegova ekipa ne plasira u plej-of, ali se zato prijavio za nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju, zakazanim za avgust.

Do početka priprema reprezentacije SAD proći će punih godinu dana od operacije i 13 mjeseci od momenta kada se desila povreda, što znači da će sjajni bek tada biti potpuno zdrav i spreman.

Ili ipak neće!?

Ljekar specijalista Tim Hjuit, koji je posvetio karijeru proučavanju biomehanike koljena, tvrdi da bi sportista poslije kidanja prednjeg ukrštenog ligamenta trebalo da napravi pauzu od dvije godine.

Kao razloge navodi rizik od ponovnog povređivanja (što se, između ostalih, desilo Davisu Bertansu i Milanu Mačvanu, ili od aktuelnih NBA igrača Džabariju Parkeru) i činjenicu da igrač u prvoj sezoni poslije te povrede ionako "nije svoj", te da zato nikome nije u interesu žurba oko povratka.

"Meni kažu 'To je tvoje mišljenje, postoje još neka mišljenja'. Ne, to nije moje mišljenje, jer ja se bavim naukom i bavim se činjenicama", rekao je doktor.

"Ljudi to ne vole da čuju, ali činjenica je da su sportisti u periodu od dvije godine poslije kidanja ligamenta pod rizikom ponovnog povređivanja i činjenica je da poslije samo godinu dana pauze neće igrati na pređašnjem nivou. Ako imate igrača koga godišnje plaćate 15 ili 20 miliona dolara, onda ima smisla da sačekate koliko god je potrebno da se normalizuju njegova biologija, fiziologija i performanse".

Tompson je ovog ljeta potpisao novi petogodišnji ugovor sa Voriorsima vrijedan 190 miliona dolara.

Analizom je utvrđeno da oko 10 odsto NBA igrača koji pokidaju prednji ukršteni ligament, ponovo dožive istu povredu.

Često se u medijima može čuti i pročitati da košarkaš po povratku na teren treba da "preskoči" psihološku barijeru i oslobodi se straha od povređivanja. Hjuit kaže da je i to jednim dijelom zabluda.

"Problem nije samo psihološke, nego i fizičke prirode. Ligament poslije godinu dana još nema potrebnu strukturu. U procesu operacije vi na ligament kalemite parče tetive, a njemu je potrebno 18 do 24 mjeseca da se srodi sa tkivom i da sazri do tačke kada ligament postaje onakav kakav je bio. Ako ne sačekate toliko, onda igrate sa ligamentom koji nije sasvim zaliječen".

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mihajlo Arsenovic

Nece se vraća slede sezone u oktobru 2020 i bice zdrav kao i ostala ekipa.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC