• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gužva na otvaranju izložbe Tajane Dedić Starović

Autori mondo.ba Autori Siniša Stanić

Posjetili smo izložbu "Znakovi odrastanja" mlade banjalučke fotografkinje Tajane Dedić Starović. Evo kako je bilo...

 Gužva na otvaranju izložbe Tajane Dedić Starović Izvor: Siniša Stanić/MONDO

Banjaluka danas u Briselu nije izabrana za Evropsku prestonicu kulture 2024, ali da za banjalučku kulturu sve lađe nisu potonule, čak šta više, govori i večerašnje otvaranje izložbe "Znakovi odrastanja" fotografkinje Tajane Dedić Starović.

Naime, na otvaranjue ove veoma interesantne izložbe došlo je preko stotinu posjetilaca, uglavnom mlađih, a pa je većina njih morala da stoji ispred ulaza u Mali izložbeni salon Banskog dvora, strpljivo čekujući da izložba i zvanično bude otvorena.

Ovakva posjećenost kulturnim dešavanjima u gradu na Vrbasu do prije tri-četiri godine bila je gotovo nezamisliva, a u zadnje vrijeme tako nešto postalo je skoro pa uobičajeno u Banskom dvoru, Galeriji MSU i drugim kulturnim prostorima Banjaluke...

Naravno, ne treba umanjiti ni doprinos mlade banjalučke autorke večerašnjoj izuzetnoj posjećenosti, jer njeni fotografski radovi i mimo izložbi (ovo joj je treća samostalna) privlače sve veću i veću pažnju putem društvenih mreža, YouTube-a i drugih kanala na internetu.

Kroz "Znakove odrastanja" prikazan je presjek dosadašnjeg rada Tajane Dedić Starović, a u pitanju je petnaest radova grupisanih u tri cjeline od pet fotografija. Mlada umjetnica za MONDO kaže da je većina izloženih fotografija nastala u periodu u zadnje tri - četiri godine.

"Motivi koje ja proučavam na fotografijama tiču se ženskog tijela, ženstvenosti i uopšte ženskog principa, ali i bilo kog vida tjelesnosti i seksualnosti... Sve je to prikazano kroz suptilne znakove, nigdje se ništa ne predstavlja direktno. To je nekakav moj stil izražavanja, da stvari predstavljam kroz simbole i suptilnost", kaže nam Tajana.

Ona objašnjava da je fotografija za nju medij uz pomoć kojeg može da iskaže sve svoje misli, stavove i osjećanja. Pitali smo je i šta je najviše inspiriše kada radi...

"Uz pomoć fotografije iskazujem sve ono što može da se izverbalizuje, ali nema potrebe da se izverbalizuje jer je mnogo sugestivnije ako se napravi fotka. Što se tiče inspiracije, tu riječ baš i ne volim, prije bih rekla da je to nekakva motivacija za rad... Sve više mi se iskristalisalo u glavi da je to negdje iz moje ličnosti i od odnosa okoline prema mojoj ličnosti. Naravno, ne u nekakvom egoističnom smislu, već prosto u smislu da kroz to kako ja nešto proživljavam, trudim se da shvatim kako to proživljavaju drugi ljudi, i da kreiram univerzalnu, a istovremeno i intimnu priču..."

Zamolili smo Tajanu i da nam prokomentariše izbor norveškog grada Bodo za Evropsku prestonicu kulture 2024, tj. "poraz" Banjaluke u finalu ovoga izbora.

"Mislim da je super što je Banjaluka uopšte bila u tom izboru, smatram da je to odlično i da su konačno postavljeni temelji za zdraviji razvoj kulturne scene na našim prostorima... Potrudili smo se maksimalno, bili smo jako dobri i autentični sa našom aplikacijom, a to što je prevagnulo na drugu stranu, mislim da je to i normalno, da ne kažem očekivano, jer smo kao grad i država tek krenuli u proces kulturnog razvoja..."

Izvor: Siniša Stanić/MONDO

O AUTORKI...

Tajana Dedić Starović (Artist At Camera) fotografijom je počela da se bavi prije devet godina, a kroz svoj objektiv ona istražuje djevojaštvo, ženstvenost i seksualnost, ali i svakodnevne situacije i dnevne rutine predstavljene na sve moguće i nemoguće načine. Oblasti fotografije u kojima djeluje su modna, portretna i "boudoir" fotografija. Prošle godine snimila je svoj prvi kratki film “Šljiva u novembru”, a od avgusta 2017. Tajanin rad reprezentuje američka talent agencija Adolescent Content. Do sada je imala nekoliko grupnih izložbi u Los Anđelesu, Njujorku, Beogradu, Sarajevu i Banjaluci. U slobodno vrijeme volontira kao kreativni direktor u alternativnoj galeriji Art Klub Prostor u Banjaluci i vlasnica je diplome Filozofskog fakulteta, smjera Psihologija.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop