• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mladen Banjac za MONDO o “Muzejima u pokretu"

Autori mondo.ba Autori Vesna Kerkez

S početkom nove školske godine nastavljen je projekat “Muzeji u pokretu”, čiji je nosilac Muzej savremene umjetnosti RS, a realizuje ga u saradnji sa Zemaljskim muzejom iz Sarajeva.

 Muzeji u pokretu: saradnja MSURS i Zemaljskog muzeja BiH Izvor: MSURS/za mondo.ba

O samom projektu razgovarali smo sa kustosom MSURS Mladenom Banjcem.

- Recite nam nešto više o samom projektu i saradnji sa Zemaljskim muzejom?

Projekat “Muzeji u pokretu” osmišljen je sa ciljem da se poboljšaju i dopune edukativni programi kako muzeja tako i škola, da se osnaži međuinstitucionalna saradnja i da se kod najmlađih poveća svijest o kulturnom nasljeđu ali i o značaju muzejskih institucija koje zajedno ovaj projekat sprovode. Eksperti iz MSURS i Zemaljskog muzeja BiH su zaista uradili sjajan posao i u pripremi i u realizaciji projekta i dosadašnje reakcije su bile više nego pozitivne. Saradnja sa s njima je zaista izuzetna i ovim projektom smo pokazali da zajedno možemo da napravimo velike stvari.

Izvor: MSURS/za mondo.ba

- U drugoj fazi posjetili ste više opština u BiH. Koliko je učenika do sada učestvovalo u projektu i kakve su njihove reakcije?

Do sada smo imali preko 2000 učenika i učenica i više od 15 opština koji su učestvovale u ovom projektu. Imali smo veoma pozitivne reakcije i od samih đaka, ali i od strane nastavnika i profesora koji su više nego zadovoljni radionicama koje smo do sada realizovali. Ostvarene su i nove saradnje između školskih institucija i muzeja partnera na projektu, tako da je cilj projekta u velikoj mjeri ispunjen.

Izvor: MSURS/za mondo.ba

- Osim predavanja, u okviru projekta organizovane su i edukativne radionice. O čemu je riječ i kako to izgleda u praksi?

Zajedno smo pripremili 24 radionice koje za cilj imaju da približe zbirke muzeja osnovcima, naročito onim koji u svojim opštinama nemaju muzeje, niti priliku da se često susreću sa ovakvim institucijama. Tako da đaci koji učestvuju u projektu imaju priliku da se upoznaju sa arheološkim, umjetničkim, etnološkim, prirodnjačkim i mnogim drugim zbirkama koje MSURS i Zemaljski muzej u svojim kolekcijama čuvaju, a sve je to prikazano na interaktivan i zanimljiv način gdje djeca kroz igru uče nešto novo i nadopunjuju svoja već stečena znanja.

Izvor: MSURS/za mondo.ba

- Kada projekat završava i koje opštine u nastavku projekta treba da posjetite?

Projekat se završava krajem oktobra, velikim događajem u Zemaljskom muzeju. Prije toga posjetićemo preostale opštine, konkretno sljedeće sedmice smo u Mostaru i Trebinju. Nakon toga obilazimo Brčko, Doboj, Doboj Istok, Usoru, Pale i Sokolac.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop