• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đurđi Vukašinović Babić nagrada za 'Ježurka'

Autori mondo.ba Autori Dragana Božić

Glumica Dječijeg pozorišta RS Đurđa Vukašinović Babić osvojila je nagradu za glumačko/animatorsko majstorstvo za ulogu 'Ježurka' u predstavi „Ježeva kućica“ na festivalu pozorišta za djecu u Subotici.

  "Za mene vrlo emotivan i poseban događaj jer je Subotica grad u kom sam odrasla. Ovo mi nije prva nagrada, ali je definitivno najznačajnija. Subotički festival je najjači internacionalni festival u regionu. U konkurenciji je bilo 14 pozorišta iz 12 zemalja svijeta, a ukupno 72 glumca. Biti u konkurenciji s Kinezima i naći se s njima u grupi nagrađenih zaista može samo da laska. Uloga Ježurka Ježića je jedna od onih uloga o kojoj sam maštala, a predstava je tako koncipirana da do izražaja dolaze razne glumačke vještine sa akcentom na pjevanje i sviranje. Tako da sam se desila na pravom mjestu u pravo vrijeme", rekla je glumica za MONDO.

Pored Vukašinović Babić nagradu za za glumačko/animatorsko majstorstvo dobili su Saša Latinović za ulogu Baka u predstavi „Na vukovom tragu“ u izvođenju „Pozorišta Mladih“ iz Novog Sada; Du Fang za ulogu bake, te Ou Jang Hong Juan za ulogu unuka u predstavi „24 bake“ u izvođenju Šijanskog umjetničkog pozorišta za djecu iz Kine, te ansamblu predstave „Divna zelena ptica“ za kolektivnu igru u izvođenju teatra „Lalka“ iz Poljske, čiji su članovi po ocjeni žirija “unisono u svim žanrovima igrali kao jedna duša i jedno tijelo”.

Gran pri za najbolju predstavu dodijeljen je Šijanskom umjetničkom pozorištu za djecu iz Kine, za ostvarenje “24 bake”, objavljeno je na veb stranici festivala.

Nagradu za najbolju režiju dobio je Jakub Maksimov za predstavu “Na vukovom tragu” u izvođenju Pozorišta mladih iz Novog Sada.

Nataliji Toporovoj je dodijeljena nagrada za najbolju scenografiju, u predstavi „Bajka o ribaru i ribici“ Lutkarskog pozorišta „Petruška“ iz Rusije.

Dobitnik nagrade za najbolju originalnu muziku je Gžegož Turnau, za predstavu „Divna zelena ptica“ u izvođenju Teatra „Lalka“ iz Poljske.

Za najbolje estetsko i tehnološko rješenje lutaka nagrađen je Boriš Čakširan, za kreaciju u predstavi „Čudotvorno kresivo“ u izvođenju Malog pozorišta „Duško Radović“ iz Beograda.

Specijalna nagrada za originalnost i fantaziju dodijeljena je predstavi „Cipele“ u izvođenju pozorišta „La tete a l'evers“ iz Belgije.

Žiri koji je ogledao 14 predstava u zvaničnoj konkurenciji, u izvođenju 14 teatara iz 12 zemalja Evrope, svijeta i zemlje domaćina Srbije, ocijenio je ovogodišnju selekciju festivala kao “raznovrsnu u bogatsvu različitih pozorišnih estetika, kao i u trudu kreatora da se klasične priče ispričaju na nov način”.

Žiri je opšti utisak zaokružio, u zvaničnom saopštenju, slJedećim riječima: “Klasične bajke i priče i dalje dominiraju na scenama pozorišta za djecu širom svijeta. Ipak kvantitet raznovrsnosti ne prati uvijek i kvalitet ostvarenog. Pozdravljamo stalne napore pozorišta za djecu da vrijedno idu u korak sa savremenim trenutkom u kome stvaraju, trudeći sa da iskoriste nove tehnike i tehnologije, a pri tome da svojim pristupom i dalje ostanu vijerni djeci kao njihov temeljni kulturni stub”.

Međunarodni festival pozorišta za djecu, koji je ove godine održan od 22. do 27. septembra na nekoliko lokacija u Subotici, jedan je od najznačajnijih festivala u regionu i više od četvrt vijeka okuplja stvaraoce koji su svoj rad posvetili najmlađima.

Magični svijet pozorišnih lutaka (VIDEO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop