• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Frka oko Handkeovog izbora za Nobelovu nagradu

Autori mondo.ba Autori mondo.rs Autori Agencije

Ovogodišnji laureat austrijski pisac Peter Handke - "prijatelj Srbije" i "prijatelj čovjeka optuženog za genocid". Džaferović: Nagradom Handkeu Nobelov komitet potpuno izgubio moralni kompas

Austrijski pisac Peter Handke (76), jedan od najznačajnijih pisaca njemačkog jezika i savremene svjetske književnosti, dobitnik je Nobelove nagrade za književnost za 2019. godinu, a svojevremeno je izbačen iz intelektualne zajednice zbog velikog prijateljstva sa Srbijom i pokušaja da je odbrani tokom devedesetih godina.

On je 1996. godine putovao u rat u BiH i napisao žestoko osporavani esej "Pravda za Srbiju", u kojem se zalagao za diferencirani pristup zapadnih zemalja i protiv svaljivanja krivice samo na srpsku stranu. Nakon toga, Handke je ubrzo prognan iz globalne intelektualne zajednice.

Početkom aprila 1999. sa početkom bombardovanja Jugoslavije, Handke je otputovao u Srbiju, u znak protesta vratio Bihnerovu nagradu i iščlanio se iz Кatoličke crkve. Od njemačkog ministra Rudolfa Šarpinga je zahtijevao da mu vrati sve njegove knjige.

"Oni koji su bombardovali i koji su ubili hiljade ljudi - oni ne pripadaju ni Evropi ni planeti Zemlji", poručio je pisac Peter Handke u intervjuu za RTS početkom ove godine, podsjeća Telegraf.rs.

Nobelovac koji rado dolazi u Banjaluku

U posljednjoj deceniji prošlog vijeka, dok je još trajao rat na prostoru bivše SFR Jugoslavije, on je napisao esej "Pravda za Srbiju" i naišao je na osudu u nekim krugovima. Poznat je i kao kontroverzni austrijski pisac, nekritički poštovalac Miloševića čiji je jedan od najkritikovanijih poteza bio odlazak na sahranu Slobodanu Miloševiću.

Upravo ovo "prijateljstvo" je danas trn u oku mnogima.

Handkea je danas prokomentarisao Tobi Vogel iz Berlinskog savjeta za politiku demokratizacije, koji je Handkea opisao kao osobu koja poriče genocid. S njim se slaže i pesnik Kris Marej koji je na Twitteru napisao: "Handke je 2006. prisustvovao sahrani bivšeg srpskog lidera i navodnog ratnog zločinca Slobodana Miloševića, figure koju je dugo hvalio iako je bio optužen za genocid".

Džaferović: Handke se nije pokajao

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović smatra skandaloznom i sramnom odluku Komiteta Kraljevske švedske akademije nauka o dodjeli Nobelove nagrade književniku Peteru Handkeu, koji je u periodu 1992.-1995. opravdavao ratne zločine u Bosni i Hercegovine i stajao u zaštitu njihovih izvršilaca.

"Sramotno je da je Nobelov komitet olako prešao preko činjenice da je Handke opravdavao i stajao u zaštitu Slobodana Miloševića i njegovih izvršilaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića, koji su pred UN-ovim Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju osuđeni za najteže ratne zločine uključujući genocid", kazao je Džaferović, prenijela je Fena.

"Gađenje prema ljudskoj vrsti zbog 1999."

Istakao je da godinama nakon završetka rata, Handke nije pokazao ni najmanji znak pokajanja niti je pružio izvinjenje žrtvama genocida, silovanja, logora i drugih zvjerskih zločina, te da do danas negira istinu o genocidu u Srebrenici i tvrdi da su građani Sarajeva tokom opsade inscenirali pokolje.

"Dodjeljivanje Nobelove nagrade takvoj osobi predstavlja čin direktnog legitimiranja njegovog beščasnog intelektualnog i političkog angažmana, što nije dostojno nijedne institucije koja promovira civilizacijske vrijednosti, pa tako ni Kraljevske švedske akademije nauka. Ovom sramotnom odlukom, Komitet je potpuno izgubio moralni kompas", saopšteno je iz Džaferovićevog kabineta.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Laufer

Dzaferovicu ti se pokri i suti..koji genocid ,covjek je uvidio istiny koju je zapad gurao kroz takve kao sto si ti. Njemu svaka cast i veliko Hvala za sve A ti si dno dna kao kreatura zvani covjek

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop