• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovacije za Jovanu Raljić i Hafeza Babašahija

Autori mondo.ba Autori Siniša Stanić

Večeras je u Banjaluci, u sklopu 2. internacionalnog festivala "Jesenja sonata" održan koncert violinistkinje Jovane Raljić i pijaniste Hafeza Babašahija, koji je oduševio prisutne u prepunoj salu Banskog dvora.

 Jovana Raljić, Hafez Babašahi, Banski dvor, koncert Izvor: Vedran Ševčuk/MONDO

Mlada vilinistkinja iz Banjaluke, koja na svjetskoj sceni već postiže veoma zapažene rezultate, i njen muzički partner iz Irana sa adresom u Beču, publici su predstavili svoj raskošni talenat i muzičku virtuoznost, koji nikoga nisu ostavili ravnodušnim.

Izvodeći djela Betovena (Sonata za violinu i klavir br. 5, op. 24), Baha (Sonata za violinu br. 1, BWV 1001, Griga (Sonata za violinu br. 3, op. 45) i Ravela (Tzigane) skoro pa savršeno usaglašeni par energičnim, emotivnim i nadahnutim muziciranjem uspio je da pruži vrhunski užitak kako istančanim poznavaocima klasične muzike, tako i potpunim laicima (poput autora ovih redova) koji su ovacijama ispratili muzičare sa scene.

Pogledajte...

...
Izvor: YouTube/MONDO

.......

O JOVANI I HAFEZU

Jovana Raljić je rođena 1993. godine u Banjaluci gdje završava nižu i srednju muzičku školu, te obrazovanje nastavlja u samoj prestonici klasične muzike, Austriji, završivši osnovne studije u Gracu u klasi profesora Silvije Markovići i Jaira Кlesa. Trenutno je na master studijama kao jedan od najboljih studenata na prestižnoj Akademiji u Beču, u klasi profesora Кristijana Altenburgera i Igora Petruševskog. Uspješan je koncertni violinista sa mnogo osvojenih međunarodnih takmičenja i solističkih nastupa sa raznim renomiranim orkestrima. Laureat je na međunarodnim takmičenjima violine u Srbiji, Italiji, Njemačkoj, te učesnik na brojnim festivalima širom Evrope. Drži poziciju koncert majstora različitih orkestara. Nastupila je kao solista sa orkestrima poput Savaria Symphony Orchestra (Mađarska), Кarlove Vari (Češka), Laappenranta Symphony orchestra (Finska), Milano Symphony orchestra. U planu su solistički koncerti sa filharmonijom North Chezh Philharmonic, potom North Caucasian Orchestra, Veneto Philharmonic, Süd-west Deutsche Philharmonic, te recitali sa istaknutim pijanistima. Jedna od pijanistkinja sa kojom će uskoro sarađivati je i čuvena Martha Argerich.

Hafez Babašahi (Hafez Babashahi) je završio studije na muzičkoj Akademiji u Beču, te studije muzičke pedagogije i korepeticije na Josef Matthias konzervatorijumu. Studirao je sa renomiranim profesorima kao što su Peter Barcaba, Charles Spencer, Eugenie Russo i Noel Flores. Кao korepetitor nastupio je sa priznatim operskim pjevačima među kojima su Michael Schade, Stephanie Houtzeel, Sven Hjörleifseen, Hermine Haselbock, Yuan Ming Song, Christina Sidak, Dorrotya Lang, Daniel Foki, Dmyfna Meijts, i mnogi drugi. Pored solističkih nastupa, redovno drži koncerte i sa svojim klavirskim triom - Bamdad trio. Višestruki je laureat nekoliko internacionalnih takmičenja, dok je od strane Udruženja Bösendorfer nagrađen posebnim priznanjem. Profesor je klavira na bečkom konzervatorijumu Richard Wagner i veoma aktivan kao internacionalni muzički pedagog koji drži majstorske kurseve studentima širom svijeta.



"Jesenja sonata", koja je otvorena sinoć nastupom odličnog "Henšel kvarteta" iz Njemačke nastavlja se i sutra, kada će pred publiku Banskog dvora u 20 časova stupiti svjetski poznati muzičar, virtuoz na lauti Edin Karamazov (koji je, između ostalog snimio album sa slavnim Stingom), u pratnji Danija Bošnjaka (flauta) i Aleksandra Miloševa (violina).

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop