• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predsjednik UEFA priznao grešku: Fudbal je potcijenio rasiste!

Autor mondo.rs

"Uspon nacionalizma širom kontinenta doveo je do nekih neprihvatljivih ponašanja na stadionima, dok su pojedinci dali sebi za pravo da koriste fudbalske navijače za širenje svojih nazadnih ideja", rekao je Čeferin.

"Vjerujte mi, UEFA je riješena da uradi sve što može da iskorijeni tu zarazu iz fudbala", rekao je predsjednik te organizacije, Aleksander Čeferin.

Slovenac, koji je u kancelariju u Nionu ušao 14. septembra 2016, rekao je dan poslije mučnih scena u Sofiji da je ne tako davno djelovalo da fudbal dobija bitku sa rasistima, ali…

"Bilo je vremena, ne tako davno, kada je fudbalska porodica mislila da je borba sa rasizmom davna prošlost. U posljednjih nekoliko godina naučili smo da je takav način razmišljanja, najblaže rečeno, bio potcjenjivanje. Uspon nacionalizma širom kontinenta doveo je do nekih neprihvatljivih ponašanja na stadionima, dok su pojedinci dali sebi za pravo da koriste fudbalske navijače za širenje svojih nazadnih ideja", rekao je Čeferin u intervjuu za agenciju "AP".

Utakmica na "Nacionalnom stadionu Vasil Levski", čija je tribina sa 3.000 mjesta uveliko bila zatvorena za novembarsku utakmicu sa Češkom Republikom zbog rasističkih ispada bugarskih navijača u Pragu prošlog juna, prekidana je dva puta zbog konsultacija sudije Ivana Bebeka sa delegatom, selektorima i kapitenima.

Dio navijača domaće selekcije salutirao je naci pozdravima i majmunskim kricima pratio kontakte tamnoputih engleskih fudbalera sa loptom, ali je hrvatski arbitar uz pristanak dvije strane na kraju priveo meč kraju. Završen je rezultatom 0:6, poslije čega je postalo izvjesno da će Englezi izboriti plasman na Evropsko prvenstvo direktno, a Bugari možda imati priliku u baražu.

Ako UEFA bude poslušala preporuku nevladine organizacije "Fare", koja je pratila utakmicu u prestonici jedne od članica Evropske unije, Bugarska neće imati priliku da se plasira na EURO 2020. Naprotiv.

Biće suspendovana…

Čeferin nije želio da prejudicira postupak koji je uveliko pokrenut, ali…

"UEFA ima neke od najoštrijih sankcija u svijetu sporta za klubove i saveze koji na naše mečeve puštaju rasiste na tribine. Minimalna kazna je zatvaranje dijela stadiona, što je kazna koja domaćinima umanjuje prihod za nekoliko desetina hiljada evra i stavlja navijače na stub srama", rekao je 52-godišnjak iz Ljubljane.

Dodao je da organizacija kojom rukovodi ne može sada da izađe na kraj sa rasistima.

"Vlade svih zemalja moraju da urade više na ovom polju. Samo radeći zajedno u ime pristojnosti i časti možemo da ostvarimo napredak. Šire posmatratno, kompletna fudbalska porodica - od funkcionera, trenera, fudbalera i navijača - mora da radi zajedno sa lokalnim vlastima i nevladinim organizacijama kako bi rat sa rasistima imao smisla i njihov uticaj bio marginalizovan u društvu".

Kako Bugarska može da se domogne Evropskog prvenstva kroz baraž? U zavisnosti od toga koje će reprezentacije izboriti direktan plasman na EURO kroz tekuće kvalifikacije, zavisiće i broj "praznih" mjesta u baražu na stazama A, B, C i D.

Bugari su u ovom trenutku peti na rang listi Staze C, jer su bolji skor prošle jeseni u UEFA ligi nacija imale Škotska, Norveška, Srbija i Finska. Ako bar jedna od te četiri reprezentacije izbori plasman kroz kvalifikacije, Bugarska će popuniti njeno mjesto na Stazi C.

Hipotetički, Bugari bi mogli da završe i u baražu na stazama A i B, ali je to malo vjerovatno, jer je potrebno da značajan broj timova sa obezbijeđenim baražom izbori direktan plasman na EURO. Na "listi čekanja" ispred selekcije trenera Krasimira Balakova trenutno se nalazi 11 ekipa.

Sve o kvalifikacijama

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC