• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svijet ne ide na dobro: Mudis ocjenjuje "ekstremno visok rizik od recesije"

Autori mondo.rs Autori Tanjug

Postoji "ekstremno velika" šansa da recesija pogodi globalnu ekonomiju u narednih 12 do 18 mjeseci, a kreatori politika možda neće biti u stanju da preokrenu taj kurs, upozoravaju iz rejting agencije Mudis.

"Čak i ako ne budemo imali recesiju tokom sljedećih 12 do 18 mjeseci, mislim da je sasvim jasno da ćemo imati znatno slabiju ekonomiju", izjavio je glavni ekonomista kompanije Mudis analitiks, Mark Zandi.

Po njegovom mišljenju, da bi se izbjeglo usporavanje ekonomske aktivnosti neophodno je da se dogodi više stvari istovremeno, kao na primjer da ne dođe do eskalacije u tarifnom ratu između SAD i Kine, da Britanija pronađe rješenje za Brexit i da centralne banke nastave sa svojim monetarnim podsticajima.

"Mislim da su šanse za globalnom recesijom visoke, ekstremno visoke", rekao je Zandi.

Drugi ekonomisti su, međutim, manje zabrinuti zbog recesije, ali dijele Zandijevo mišljenje da će rast nastaviti da usporava.

Možda će vas zanimati

 Esvar Prasad, profesor sa Univerziteta Kornel, kaže da je privatna potrošnja potpomogla rast u nekoliko ekonomija svijeta, uprkos posrtanju zamajca u drugim sektorima. Ali to, kako naglašava, nije održivo.

"Ne može se računati na to da će potrošači i domaćinstva nastaviti da podstiču rast. Dakle, ključno je osmisliti seriju mjera koje će podstaći oživljavanje poslovnog i potrošačkog povjerenja i na kraju povećati investicije", rekao je Prasad za CNBC.

Međunarodni monetarni fond revidirao je juče projekciju rasta globalne ekonomije, koja će, prema najnovijim procjenama, porasti po stopi od 3,0 i 3,4 odsto u 2019. i 2020. godini, respektivno.

PROČITAJTE I OVO

 To je niže u odnosu na projekciju iz jula, kada je za navedene godine prognoziran rast od 3,2 i 3,5 odsto.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE