U incidentu učestvovalo 2.000 migranata

Neredi u Blažuju: "U pitanju je sukob šita i sunita..."

Autor Siniša Stanić

Dva policajca i jedan službenik imigracionog centra povrijeđeni su u sinoćnjem sukobu u migrantskom kampu u Blažuju, u sarajevskoj opštini Ilidža, saopšteno je danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo.

Izvor: FENA

U sukobu u kampu u Blažuju oštećeno je više motornih vozila kantonalne Uprave policije i Međunarodne organizacije za migracije (IOM), kao i prostorije prihvatnog centra, kompjuterska i kancelarijska oprema u ovom centru.

U saopštenju se navodi da je policija sinoć oko 20 časova, od službenika privremenog imigracionog centra Blažuj, obaviještena da se više migranata potuklo u krugu objekta.

Oko 2.000 migranata učestvovalo je u sinoćnjem incidentu u Blažuju, rekao je Mirza Hadžiabdić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Na lice mjesta je upućeno više policijskih službenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, koji su potvrdili navode iz prijave i ustanovili da su korisnici imigracionog centra narušili javni red i mir.

O svemu je obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva.

Izvor: FENA

Uviđaj su obavili policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo.

Iz kantonalnog MUP-a navode da nastavljaju sa utvrđivanjem svih okolnosti, radi rasvjetljavanja i dokumentovanja više krivičnih djela - nasilničko ponašanje, laka tjelesna povreda, sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje, napad na službeno lice u vršenju poslova bezbjednosti, kao i krađa i oštećenje tuđe stvari.

Sukob šita i sunita?!

Televizija N1 razgovarala je s migrantima jutro nakon sukoba koji se dogodio u kampu Blažuj.

"Do sukoba je došlo kada je jedan Iranac uvrijedio poslanika Muhameda", tvrdi za N1 Hasan iz Bangladeša.

"Može se reći da je ovo sukob između šita i sunita", tvrdi on.

Inače, prihvatni centar Blažuj je najveći u BiH i u njemu je smješteno više od 3.000 migranata. Kamp osiguravaju pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo i osiguranje iz privatnih agencija koje angažuje IOM.

(Agencije, Mondo)

Blažuj
Izvor: 387 NEWS, YouTube

Tagovi