Crna hronika

Potvrđena optužnica protiv doktora Golića za polno uznemiravanje

Autor Dragana Božić

Osnovni sud u Banjaluci potvrdio je optužnicu protiv banjalučkog doktora Darka Golića zbog krivičnog djela polno uznemiravanje, saznaje Euroblic.

Izvor: Brankica Spasenić/MONDO

Izvor iz banjalučkog tužilaštva otrkio je da su rezultati istrage potvrdili postojanje osnovane sumnje da je doktor Golić počinio krivično djelo izvršeno nad pacijentom M.Đ. koji je u UKC RS ležao nakon teške saobraćajne nesreće.

“Vještačenjem u Zavodu za sudsku medicinu Srpske utvrđeno je da je DNK osumnjičenog Golića pronađen na više uzoraka i to na pacijentu M.Đ., zatim na posteljini oštećenog, njegovim naočarama, kao i na pelenama za presvlačenje odraslih”, otkrio je izvor Euroblica iz banjalučkog tužilaštva.

Banjalučko tužilaštvo navodi da na osnovu svih prikupljenih dokaza proizlazi da je 19. januara prošle godine u vremenskom periodu od 19 do 22 časa osumnjičeni Golić kao načelnik Klinike za anesteziologiju, reumatologiju intenzivne medicine i terapiju bola UKC RS u Banjaluci, kao ordinirajući doktor pacijenta M.Đ. u cilju zadovoljavanja polnih strasti ljubio oštećenog u predjelu lica, u čemu je zatečen od strane medicinskog osoblja – medicinskih sestara i brata Klinike.

U potvrđenoj optužnici navodi se da je pacijent u vrijeme polnog zlostavljanja bio bez svijesti i vezan za krevet.

Golić se, kako konstatuje tužilaštvo, tokom istrage branio ćutanjem i nije želio iznositi svoju odbranu. Naveo je da sae nalazi u stanju šoka jer je smatrao da je nakon 52 dana koje je proveo u liječenju oštećenog, spasio jedan mladi život svojim stručnim umijećem. Tada osumnjičeni doktor smatrao je da je neosnovano lišen slobode, te da su zbog toga ugroženi životi njegove porodice i njega lično, kao i Golićeva karijera.

Međutim, prema navodima ovog lista, ovakva izjava doktora Golića opovrgnuta je iskazima 16 svjedoka zaposlenih na Klinici za anesteziologiju, koji su saglasno ispričali detalje kritičnog događaja, navodeći da su ulaska u sobu u kojoj je bio smješten pacijent M.Đ. zatekli doktora Golića nagnutog nad licem pacijenta kako ga ljubi.

Pacijent M.Đ. u svojoj izjavi tokom istrage je naveo da se uopšte ne sjeća toka događaja. Supruga pacijenta M.Đ. izjavila je da je bila prisutna u prostorijama Klinike kada je došao doktor Golić i poljubio u obraz oštećenog.

Supruga pacijenta je izjavila istražiocima da ju je takav potez doktora Golića iznenadio. Takođe je navela, da je prilikom ulaska u prostoriju njen suprug bio vidno uznemiren. Supruga je o svemu obavijestila nadležne u UKC-u RS i inspektore MUP-a RS.

Jevto Janković, advokat Darka Golića, izjavio je za Euroblic da se radi o ekspresno brzoj optužnici. Podsjetio je da je optužnica napisana 4. Januara ove godine, a potvrđena sedmicu dana kasnije.

“Pojednostavljeno rečeno, optužnica je potvrđena brzinom svjetlosti i ovdje se radi o politički montiranom procesu”, izjavio je Janković. Rekao je da se radi o “nemogućem slučaju”.

“To vidi onaj ko pročita optužnicu, jer ovaj čovjek (oštećeni op.a.) ništa ne zna I sve će zavisiti od vještaka, ali I od stručnog ne naručenog vještaka, kao što je slučaj u našem pravosudnom sistemu koji je dno dna”, naveo je Janković.