Crna hronika

U Gradišci uhapšen osumnjičeni za ratni zločin

Autor Siniša Stanić

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) BiH jutros su na području Gradiške uhapsili lice osumnjičeno da je za vrijeme rata, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Akcija je sprovedena po nalogu Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH, a uz podršku pripadnika MUP-a Republike Srpske, saopšteno je iz Tužilaštva.

Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je za vrijeme rata i, kao pripadnik VRS u svojstvu komandira Prve čete Drugog bataljona Lake pješadijske brigade Gradiška, počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Osumnjičeni se tereti da je propustio da preduzme nužne i razumne mjere da budu kaženjeni počinioci ubistava više civila bošnjačke nacionalnosti, njemu podređeni pripadnici VRS, a koje se dogodilo dana 23. juna 1992. godine u Turjaku opština Gradiška.

Nakon hapšenja osumnjičeni će biti predat postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičenog i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

(Agencije, Mondo)

Tagovi