Crna hronika

MUP Srbije: Edin Vranj osumnjičen za zločine nad Srbima u Goraždu

Autor Željko Svitlica

Nekadašnji načelnik Sektora kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije Edin Vranj uhapšen danas na graničnom prelazu Uvac, osumnjičen je za ratni zločin Goraždu.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Nekadašnji načelnik Sektora kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije Edin Vranj uhapšen je na graničnom prelazu Uvac u Srbiji zbog sumnje da je kao isljednik u logoru u Goraždu učestvovao u maltretiranju i prebijanju ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti koji su bili pripadnici Vojske Republike Srpske.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je, navodeći inicijale uhappšenog, da je njemu određeno zadržavanje do 48 časova i da će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu.

U saopštenju se navodi da su pripadnici MUP-a, Službe za otkrivanje ratnih zločina, u saradnji sa Upravom granične policije i Policijskom stanicom Priboj uhapsili na graničnom prelazu Uvac državljanina BiH E.V. /56/ za kojim je bila raspisana policijska potraga zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

"Osumnjičeni se tereti da je u periodu od januara 1993. do oktobra 1994. godine kao islednik u logoru u Goraždu učestvovao u maltretiranju i prebijanju ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti koji su bili pripadnici Vojske Republike Srpske", dodaje se u saopštenju.

Vranj je bio načelnik Sektora kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije i načelnik Odjeljenja za organovani kriminal.

Napustio je Federalnu upravu policije 2016. godine.