Statistika

Broj umrlih u Srpskoj povećan za 35 odsto

Autor Brankica Spasenić

U drugom tromjesečju ove godine, u odnosu na isti period lani, u Republici Srpskoj je povećan broj umrlih za čak 35 odsto! Istovremeno, bilježi se pad broja rođene djece.

Izvor: Mondo - Ivana Šimundža

Negativne stope smrtnosti u posljednjih godinu dana, dodatno su uticale na ionako alarmantne pokazatelje o prirodnom priraštaju, a koji je u Srpskoj konstantno negativan još od 2002. godine.

Na povećanje smrtnosti je u značajnoj mjeri uticala pandemija virusa korona, koja u drugom kvartalu prošle godine još uvijek nije bilježila tako visoke brojke kao što je to slučaj u 2021. godini.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, u Republici Srpskoj je u periodu od aprila do juna 2021. godine registrovano 4.802 umrlih i 1.994 živorođenih.

„Broj živorođenih u drugom tromjesečju 2021. godine manji je za 2,1 odsto u odnosu na isti period 2020. godine, dok je broj umrlih veći za 35,3 odsto u odnosu na drugo tromjesečje 2020. godine“, navedeno je u statističkom pregledu Zavoda.

Ublažavanje restriktivnih mjera, odnosno popuštanje epidemioloških mjera u ovoj godini u odnosu na prošlu, dovelo je do povećanja broja sklopljenih brakova za 72,8 odsto, dok je broj registrovanih razvoda u periodu od aprila do juna ove godine veći za 13 odsto u poređenju sa istim periodom lani.