Crna hronika

Potvrđena optužnica i saopšteni detalji pogibije konzula Slovenije: Banjalučanin vozio duplo brže od propisanog

Autor Brankica Spasenić

Osnovni sud u Banjaluci potvrdio je optužnicu protiv Sergeja Miljkovića (23) iz Banjaluke zbog sumnje da je 29. marta 2022. godine u Banjaluci počinio krivično djelo ugrožavanje javnog saobraćaja

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Optužnica je potvrđena dva mjeseca nakon što ju je podiglo banjalučko tužilaštvo.

U ovoj nesreći je poginuo pješak Marijan Ristić (62), državljanin Slovenije, inače konzul ove zemlje u Banjaluci.

“Optuženi je dana 29. marta 2022. godine, oko 18.40 časova, na teritoriji grada Banjaluka, upravljao svojim vozilom, te se kao učesnik u saobraćaju na putevima nije pridržavao saobraćajnih propisa i time je ugrozio javni saobraćaj i doveo u opasnost život ljudi, pa je usljed toga nastupila smrt jedne osobe”, navode iz tužilaštva.

Nakon što je optužnica potrđena, saopšteni su i detalji, pa je precizirano da se Miljković kritičnog dana vozilom kretao Bulevarom vojvode Petra Bojovića, iz Borika prema Starčevici, nedozvoljenom brzinom od 97 km/h, iako je brzina kretanja saobraćajnim znakom bila ograničena na 50 km/h.

Dodaje se i da vozilo nije držao što bliže desnoj ivici kolovoza i na udaljenosti da ne ugrožava druge učesnike u saobraćaju, niti je obratio pažnju na pješake koji se kreću trotoarom.

“U pokušaju da izvrši mijenjanje saobraćajne trake, izgubio je kontrolu nad upravljačem”, istaknuto je.

U takvim okolnostima, Miljković je optužen da je prešao preko više saobraćajnih traka, a onda i preko biciklističke staze i dalje na trotoar gdje je udario Ristića koji se pješke kretao.

Od siline udara on je pao na tlo i zadobio brojne povrede - višestruki prelom kostiju lobanje, krvarenja, razorenja moždanog tkiva, nagnječenja pluća, prelome kostiju lica i ekstremiteta, te je preminuo na mjestu nesreće.

(MONDO)