Crna hronika

Poreska uprava RS podnijela 37 izvještaja zbog sumnje u krivična djela, budžet oštećen za 4,5 miliona KM

Autor Brankica Spasenić

Poreska uprava Republike Srpske je u prošloj godini nadležnim tužilaštvima u RS dostavila 37 izvještaja protiv poreskih obveznika zbog sumnje da su činjenjem krivičnih djela oštetili budžet RS za 4,5 miliona maraka.

Izvor: Poreska uprava Republike Srpske

Inspektori Odjeljenja za istrage i obavještajne poslove Poreske uprave RS su najviše izvještaja nadležnim tužilaštvima u tom periodu, njih 34, podnijeli zbog sumnje da je izvršena utaja poreza i doprinosa u ukupnom iznosu od 4.078.692 КM štete za budžet RS.

"Pored toga, u prošloj godini Poreska uprava RS je nadležnim tužilaštvima podnijela i jedan izvještaj protiv odgovornog lica zbog sumnje u postojanje krivičnog djela nepravilno izdvajanje sredstava pravnog lica sa štetom po budžet u iznosu od 56.474 КM, te jedan izvještaj zbog sumnje da je odgovorno lice počinilo krivično djelo zloupotreba ovlašćenja u privredi, čime je budžet RS oštećen za 338.721 КM", naveo je direktor Poreske uprave RS Goran Maričić.

Takođe, u prošloj godini je podnesen i jedan izvještaj protiv odgovornog lica zbog sumnje u postojanje krivičnog djela nezakonito postupanje u privrednom poslovanju, sa štetom po budžet Srpske u iznosu od 44.453 КM.

Povećan je i broj prekršajnih naloga koji su izdali inspektori istražitelji i to za 69 odsto, rad po naredbama suda za 300 odsto, i drugo.

Odjeljenje za za istrage i obavještajne poslove je u prethodnoj godini provjeravalo informacije dobijene od građana, organa za provođenje zakona i drugih poreskih administracija u BiH i putem međunarodne saradnje od institucija iz Austrije, Srbije, Italije, Slovenije i Njamačke.

Na osnovu izvršenih provjera, u posebnim kontrolama su utvrđene nepravilnosti, prilikom kojih je izdato 16 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 70.500 КM.

(Mondo)