Crna hronika

Nakon kontroverznog hapšenja i vodanja po pretresima: Obustavljena istraga protiv Milana Novitovića

Autor Brankica Spasenić

Republičko javno tužilaštvo RS obustavilo je istragu protiv bivšeg direktora Republičke uprave civilne zaštite RS Milana Novitovića.

Izvor: Srna

Iz ovog tužilaštva nam je kratko potvrđeno da je donijeta naredba o obustavi istrage ali nisu precizirali koji su razlozi.

Ovaj slučaj od početka su pratile brojne kontroverze.

Naime, Novitović je uhapšen 26. septembra 2022. godine i to tako što je prvo pozvan na saslušanje u prostorije Republičkog javnog tužilaštva u Banjaluci, da bi ga potom uhapsili. Iz MUP-a RS su neposredno nakon toga negirali da su ga hapsili njihovi pripadnici.

Nakon hapšenja uslijedili su pretresi na više lokacija, na koje je Novitović dovođen sa lisicama na rukama – u sjedištu agencije u Banjaluci, zgradi Vlade RS, te porodičnoj kući tada osumnjičenog.

U to vrijeme on je bio direktor Civilne zaštite RS kao kadar Ujedinjene Srpske i kandidat te stranke za Parlamentarnu skupštinu BiH.

Nadležno tužilaštvo se sve vrijeme nije oglašavalo o detaljima za šta se konkretno sumnjiči Novitović, a samo kratko su saopštili da mu se na teret stavlja krivično djelo zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja

Njegova odbrana je tada tvrdila da je prvi dan kada je i uhapšen ispitivan na okolnosti zapošljavanja stranačkog kolege Branislava Zeljkovića za svog savjetnika.

Zeljković je nekadašnji direktor Instituta za javno zdravstvo RS protiv kojeg je u toku sudski postupak u aferi “Korona ugovori” i brani se sa slobode.

(Mondo)